de Mihaela NICULESCU
Concertul de jazz de vineri, 13 februarie, a fost primit excelent de publicul bârlădean. Muzicianul Răzvan Ionescu a avut parte de o sală arhiplină, care, timp de două ore, a savurat excelentele acorduri muzicale de jazz clasic. Bârlădeanul, care are o carieră muzicală în Norvegia, a ținut să o invite la concertul de lansare a albumului său „Standard Love” pe o altă bârlădeancă – Tania Cepoi, cu care, de altfel, colaborează.
Tania Cepoi locuiește de patru ani în Suedia, unde încearcă să-și construiască o carieră muzicală. Este absolventă a Școlii de Muzică „Nicolae Tonitza” din Bârlad, secțiunea pian, dar și-a dorit tot timpul să cânte cu vocea.
La 28 de ani, are o poveste interesantă de viață. În Suedia are un alt job, dar în paralel colaborează cu casa de producție a lui Răzvan Ionescu, unde deja a imprimat două piese. Vineri, sensibila interpretă a încântat publicul prin vocea sa calmă.
„Mă onorează că Răzvan m-a invitat să cânt în concert alături de el și de patru muzicieni desăvârșiți de jazz. Îmi doresc să colaborez în continuare cu Răzvan și studioul său din Norvegia, chiar dacă va trebui să fac des naveta între Suedia și Norvegia. Visul meu este să scot un album. Am până acum două piese foarte bune – «Într-o zi», pe muzica tatălui meu, Liviu Ganea, și «Slowly, the moon», compusă de Mariana Iorga, ambele orchestrate și înregistrate de Răzvan Ionescu”, a declarat Tania Cepoi.
După absolvirea Școlii de Muzică, Tania Cepoi a absolvit Liceul Pedagogic din Bârlad, secția actorie, și ulterior Facultatea de Teatru din Iași. În adolescență a participat la festivaluri și concursuri, dar a trebuit să facă o pauză în muzică destul de mare, acordând atenție facultății și apoi rolurilor ca actriță la Teatrul „Fani Tardini” din Galați.
După mai multe dezamăgiri profesionale, Tania împreună cu prietenul său au decis să plece în Suedia, și, în paralel cu job-ul pe care l-a găsit, ia lecții de jazz cu o profesoară de canto. Tania este angajată a unui cămin de bătrâni cu boli mintale, la porțile căruia a bătut doar pentru a încerca să învețe limba suedeză cu vorbitori nativi. Ulterior, datorită seriozității și implicării, a ajuns să fie apreciată de conducere și a devenit coordonatoarea activităților culturale. Tania predă și un curs de terapie prin muzică la acest cămin de bătrâni.
„Mi-a fost greu și mie și prietenului meu, care de doi ani mi-a devenit soț. Dezamăgirile pe care le-am avut în România ne-au determinat să ne alegem un alt drum în străinătate. Eram decisă să mă ocup de muzică și asta și reușesc să fac. Cânt la diverse evenimente, în baruri, dar și în biserici, la nunți, cântece clasice suedeze. Cânt în engleză și suedeză și voi persevera, pentru ca în câțiva ani să îmi scot un album și să fiu cunoscută. Realitatea mea nu corespundea deloc cu cea găsită în Suedia, dar după un an mi-am dat seama că acolo vreau să trăiesc, acolo îmi văd viitorul meu și al copiilor mei”, a mai spus Tania Cepoi.
Tania nu iubește muzica întâmplător. Tatăl său, Liviu Ganea, este un binecunoscut instrumentist bârlădean, fost profesor la Clubul Copiilor „Spiru Haret” și acum profesor la o școală din oraș. În timpul liber cântă în Franța, pentru că este un virtuoz al acordeonului. Fratele său este pianist, a terminat Conservatorul în București și acum cântă cu mai mulți artiști cunoscuți în România, printre care și Elena Gheorghe.