de Marian MOCANU
Cristinel Ionuț Scânteie, militarul din cadrul Garnizoanei Militare Bârlad care punea minori să fure din locuințe sau chiar din unitatea militară la care era angajat își va primi cât de curând sentința, dar fiind că atât el, cât și ceilalți patru inculpați în dosar au mers pe calea recunoașterii vinovăției, pentru a scăpa cu o pedeapsă cu o treime mai mică. Chiar dacă valoarea lucrurilor furate nu este mare, pericolul social și felul în care operau cei cinci infractori au determinat procurorii să ceară pedepse exemplare.
La începutul lunii a decembrie a anului trecut, caporalul Cristinel Ionuț Scânteie din cadrul garnizoanei Bârlad a fost arestat pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la tâlhărie, furt, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, ultimele infracțiuni referindu-se la faptul că a scos bani de pe cardul victimelor tâlhărite.
Practic, militarul își alcătuse o adevărată bandă din care făceau parte alte patru persoane, din care trei minore, pe care le punea să fure, el ocupându-se cu ascunderea bunurilor furate și vânzarea acestora.
Astfel, pradă „găștii” lui Scânteie au căzut atât o locuință din comuna Perieni, atacată în miezul nopții, de unde minorii au furat un aparat de sudură și un flex pentru tăiat metale, militarul fiind cel care își transporta complicii și făcea de pază, pentru ca, după câteva zile, Scânteie să-și ducă partenerii pe o stradă din Bârlad, unde aceștia au tâlhărit o femeie, pe care au lovit-o și i-au furat geanta ce conținea, pe lângă mai multe produse cosmetice, bani – 250 lei, carduri și cartea de identitate. Ulterior, Scântei a încercat, fără succes, să folosească cardurile furate pentru a scoate diverse sume de bani.
După ce a fost prins de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, la percheziția făcută la locuința lui Scânteie s-au găsit o parte din bunurile furate, dar și cartușe de manevră sau un dispozitiv de reglare tun, bunuri sustrase din unitatea unde își desfășura activitatea.
Arestat împreună cu complicii săi, Dragoș Maricel Postolache, și minorii Adrian Dănuț Batistă, Paul Embra Lupu și Vasile Pletea, care au fost cercetați în libertate, toți cei cinci hoți au mers pe calea acordului de vinovăție, pentru a scăpa de o treime din pedeapsă, astfel că, deși au fost arestați în luna decembrie, procesul s-a derulat foarte repede. Ieri, la Tribunalul Vaslui, s-a pus în discuție legalitatea sesizării instanței, a administrării probatoriului și a efectuării actelor de urmărire penală, începându-se cercetarea judecătorească, cei cinci inculpați fiind deja audiați urmând ca săptămâna viitoare, pe 25 februarie, să fie dată deja sentința.