Est News

Tupeu de pușcăriași

de Marian MOCANU

Aproape zilnic, pe rolul Tribunalului sau a Judecătoriei Vaslui se află contestații formulate de deținuți care contestă respingerea cererilor de eliberare înaintea executării integrale a pedepsei de către comisiile special constituite în acest scop la nivelul Penitenciarului Vaslui.

Dacă unii dintre recidiviștii condamnați ar dori să scape de restul de pedeapsă după ce au efectuat doar o fracție din condamnare, alții vor doar să mai iasă din penitenciar, ulterior negând faptul că ar fi făcut vreo cerere sau contestație. În afara faptului că aglomerează munca judecătorilor vasluieni, și așa puțini la număr față de numărul de dosare aflate pe rolul instanțelor, deținuții mai cer și asistență juridică din oficiu, cheltuielile căzând tot în sarcina statului, deci pe spinarea contribuabililor, unii dintre ei chiar victimele infractorilor.

Dragoș Viorel Drosu, ispășește o condamnare de doi ani de închisoare pentru furt calificat și este unul dintre exemplele în materie de deținuți contestatori. El consideră că, dacă a avut o comportare bună în penitenciar, ar putea scăpa mai devreme, în acest sens avâd o adevărată pledoarie în fața judecătorilor Tribunalului Vaslui. Individul a uitat să menționeze faptul că este un recidivist înrăit, după ce, pe când era minor, tot pentru furt, s-a luat asupra sa o măsură educativă, din 2006 acesta mai făcând în două rânduri cunoștiință cu închisoarea. Ultima dată, eliberat pe data de 28 iunie 2013, la doar câteva zile a comis un nou furt, pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Acum, vrea din nou eliberarea înainte de termen, probabil pentru a se apuca din nou de ceea ce știe mai bine.

Bătrân, dar rău

Un alt caz este a lui Virgil Asăndulese, un bătrânel în vârstă de 61 de ani, care, după ce a ispășit doar doi ani de închisoare din totalul de șapte la care a fost condamnat, se vrea iar în libertate. Asăndulese a cerut eliberarea înainte de termen pe motiv că a avut o conduită exemplară pe timpul detenției, primind chiar și recompense în două rânduri. Dacă în penitenciar este mielușel, în libertate Asăndulesei dă dovadă de un caracter violent, acesta fiind condamnat anterior la doi ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă și, după ce a ispășit această pedeapsă, a comis-o din nou, primind o altă condamnare pentru tentativă de omor, de acesstă dată de nouă ani cu executare, fiind eliberat condiționat cu trei ani înainte de termen. Nici de această dată nu s-a potolit, astfel că a mai comis o tentativă de omor, pentru care a primit o sentință de șapte ani de închisoare, care expiră în septembrie 2019. Chiar dacă este conștient că șansele de eliberare sunt mici, executînd mai puțin de o treime din pedeapsă, acesta a cerut eliberarea condiționată, iar la avizul negativ primit a făcut contestație la Tribunalului Vaslui.

Deținuți la plimbare!

Dacă unii condamnați fac petiții, memorii sau contestații în speranța că vor beneficia de clemența judecătorilor și vor fi eliberați înainte de termen, alții nu vor decât să „schimbe peisajul”, respectiv să mai iasă din penitenciar, chiar dacă acest lucru presupune doar o plimbare cu duba până la instanța de judecată. Odată ajunși în fața judecătorilor, condamnații neagă că ar fi făcut vreo cerere de eliberare condiționată.

Este greu de crezut acest lucru, cu atât mai mult cu cât penitenciarul este o adevărată școală de Drept, mulți dintre deținuții cu state vechi având pledoarii mai bune chiar decât ale avocaților angajați sau din oficiu. Este cazul lui Mateuț Simovici Cepreagă, dar și a lui Marian Roman care, în fața judecătorilor Tribunalului Vaslui, au refuzat să-și însușească contestațiile făcute pe numele lor cu privire la respingerea eliberării condiționate de către comisiile formate la nivelul Penitenciarului Vaslui.

Din păcate, zilnic, atât Judecătoria, cât și Tribunalul Vaslui sunt asaltate de astfel de cereri ale deținuților, în decursul executării pedepsei oricare din cei peste 1.000 de deținuți cazați la Penitenciarul Vaslui vizitând, cel puțin odată, instanțele de judecată, îngreunând astfel munca magistraților.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version