Est News

Chevron renunță la gazul de șist din România

Compania Chevron a anunțat vineri că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, fără a motiva de ce, scrie The Wall Street Journal.

Anunțul, făcut de un purtător de cuvânt al companiei, vine după ce luna trecută Chevron anunțase că se retrage din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia. Premierul Victor Ponta, care luna aceasta a fost în Statele Unite cu scopul declarat de a atrage investitori, a participat la o masă rotundă la care au venit mai multe firme americane, printre care și Chevron. Anul trecut, Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de șist și din Lituania și Ucraina. Este un pas înapoi pentru industria gazului de șist care tocmai se năștea în Europa, scrie cotidianul economic american The Wall Street Journal.

Publicația amintește că rezultatele explorărilor din Polonia au fost dezamăgitoare. La aceasta s-a adăugat opoziția locală față de fracturarea hidraulică, în timp ce țări precum Franța și Germania au impus un moratoriu asupra acestei tehnici. În Marea Britanie, unde un moratoriu în acest sens a fost ridicat la sfârșitul anului 2012, companiile trebuie să obțină nu mai puțin de șapte permise și să treacă printr-un proces de planificare laborios înainte de a trece la explorare și exploatare propriu-zisă.

Semne prevestitoare

În campania electorală de la sfârșitul anului trecut, într-o declarație făcută pentru un post de televiziune, șeful Executivului din România, Victor Ponta, preciza că problema explorării gazelor de șist în România s-a amânat. Victor Ponta susținea că, momentan, trebuie pus accentul pe gazele convenționale din Marea Neagră, care sunt în explorare.

Oricum s-a amânat, pentru că… se pare că nu avem gaze de șist. Ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”, a spus Victor Ponta.

În replică, americanii de la Chevron au susținut că încă analizează informațiile obținute pe parcursul operațiunilor de foraj și în urma investigațiilor geofizice pentru a înțelege potențialul resurselor de gaze. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate Agenției Naționale pentru Resurse Minerale și vor rămâne în custodia statului, preciza Chevron.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat în ianuarie că, în privința gazelor de șist, deja are impresia că „problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență a petrolului”.

„Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității”, a spus Klaus Iohannis, precizând că tehnologia nu este nouă, dar nu a fost folosită, pentru că nu era rentabilă. Creșterea prețului petrolului a dus însă la sporirea interesului pentru acest tip de exploatare. „Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de șist este în scădere”, a adăugat Klaus Iohannis.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version