Est News

Oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank cu credite in franci: cea mai mare reducere anuntata in public de la inceputul crizei monedei elvetiene. Ce propune si Raiffeisen

Banca Transilvania ar putea renunta, in cazul unor clienti cu datorii in franci, pe care ii va prelua de la Volksbank, la peste un sfert din banii pe care ii are de recuperat. Este cea mai mare reducere anuntata in public de la inceputul crizei francului elvetian. Si Raiffeisen propune refinantarea creditelor din franci in lei si sustine ca ratele clientilor vor scadea cu pana la 25%.

In aproximativ doua luni, Banca Transilvania va prelua toti clientii Volksbank. Inca de anul trecut, seful BT a promis o solutie permanenta pentru clientii indatorati in franci. Se discuta despre conversia creditelor din franci in lei si acordarea unui discount.Omer Tetik – director general Banca Transilvania: „Dar daca vorbim despre 20-25% , cred ca asta abia ajuta clientii sa revina la o rata lunara si un plan de rambursare rezolnabil”
Reporter: D-abia ajuta sau ajuta?
O.T: D-abia ajuta
R: Deci lasati de inteles ca ar putea fi si mai mare discountul in unele cazuri.
O.T: V-am zis, poate sa fie si mai mic si mai mare dupa profilul clientului.
Prioritate vor avea clientii cu credite intre 100.000 si 150.000 de franci luate pentru cumpararea unei locuinte.
Presupunem ca un client mai are de dat 70.000 de franci dintr-un credit de 100.000 luat in 2007. Rata in franci este de 1868 de lei. Dupa conversia in lei la cursul zilei si aplicarea reducerii de 25%, rata ar ajunge la 1300 de lei pe luna pentru un credit cu dobanda de 5,15% similara cu cea oferita de banca pentru creditele in lei.Seful Bancii Transilvania recunoaste pe de alta parte ca unii clienti ar putea beneficia de o reducere mult mai mica, de doar 5%. Depinde de credit, dar si de client, daca ii este greu sa plateasca.
Si Raiffeisen propune conversia din franci in lei la cursul zilei si aplicarea celei mai mici dobanzi pentru noul credit in lei. Banca sustine ca ratele pot scadea astfel cu pana la 25%. Banca spune ca pe langa conversie clientul poate face si o restructurare in urma careia ar putea beneficia de o reducere a sumei datorate de maximum 15%, daca este bun platnic. Restructurarile se acorda doar celor care dovesc ca au dificultati reale cu plata ratelor.
Ministerul Finantelor discuta cu bancile si posibilitatea ca statul sa garanteze partial o parte din creditele convertite din franci in lei tocmai pentru a incuraja bancile sa le taie clientilor cat mai mult din datorii.
Omer Tetik CEO Banca Transilvania: A fost mentionat ca este in lucru, dar detalii nu stim. Parerea mea este ca nu poate sa fie aplicat pentru toate creditele pentru ca si prima casa targheteaza un anumit segment de credite pana la o anumita suma. Are niste limitari”.
Celelalte banci care au acordat credite in franci elvetieni au anuntat deocamdata reduceri temporare de dobanda de maximum 1,5% ori blocarea cursului la nivelul la care era inainte de izbucnirea crizei francului din 15 ianuarie.
In paralel, in Parlament ar trebui modificat programul guvernamental „scade rata”, pentru a permite mai multor clienti sa se incadreze in el.
„Inchiderea tranzactiei cu Volksbank va mai dura inca doua-trei luni, vrem sa venim cu o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni imediat dupa finalizarea preluarii. Nu va fi o solutie unica oferita tuturor pentru ca sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investitii, asa ca banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem sa tratam cazurile sociale, unde vorbim despre locuinte familiale, credite care sunt in jur de 100.000-150.000 de franci elvetieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toti clientii cu credite in franci elvetieni in cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania dupa preluare”, a declarat luni directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik, potrivit Mediafax.
Intrebat daca BT ia in calcul conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%, Tetik spune ca nu se poate discuta de o solutie general valabila, avand in vedere ca portofoliul de credite in CHF este foarte diversificat, insa a punctat ca solutiile oferite vor fi individuale, toate avand ca scop diminuarea expunerii totale si a ratei lunare de plata.
„Solutiile le vom anunta dupa preluarea bancii, dar in general va fi conversia la cursul valutar actual, dupa care vom aplica o reducere semnificativa pentru a diminua expunerea totala si rata lunara. Sunt diferite procente de discount pentru fiecare produs si pentru fiecare termen, asa ca nu exista un singur procent „, a explicat Tetik.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor apreciaza ca, in cazul conversiei creditelor din franci elvetieni in lei, bancile ar trebui sa aplice un discount la soldul acestora de 20%-25%.
Seful BT spune ca nivelul reducerii este mai putin important decat rata lunara sau expunerea totala a clientului, iar in unele cazuri un discount de 20%-25% este prea mic pentru a ajuta clientul sa aiba o rata lunara suportabila, admitand astfel ca Banca Transilvania ar putea aplica reduceri mai mari in anumite situatii.
„Pentru fiecare client procentul de discount are o semnificatie mult mai mica decat rata lunara sau expunerea totala, deci o sa fie un procent diferit. Daca vorbim despre 20%-25%, cred ca asta de-abia ajuta clientii sa revina la o rata lunara si un plan de rambursare rezonabila. Discountul poate fi mai mic sau mai mare, dupa profilul clientului”, a precizat Tetik.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.
O treime dintre creditele in franci elvetieni (35%) au fost destinate achizitionarii de locuinte, 58% au reprezentat credite de consum cu ipoteca, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.
Banca Transilvania, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in decembrie un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunileVolksbank Romania. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea procesului de preluare, estimat pentru perioada aprilie-mai.
Sursa: incont.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version