Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in cadrul discursului sustinut la bilantul DNA, ca recuperarea prejudiciului este obligatorie si ca aceasta reflecta eficienta luptei anticouptie, descurajand fenomenul. Presedintele Iohannis a precizat si ca gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor, de 10%, este inacceptabil.
„Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul”, a declarat presedintele.
„Situatia din prezent – in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10% – este, pur si simplu, inacceptabila”, a adaugat acesta.
Presedintele Iohannis a spus ca trage un „semnal de alarma” si ca solicita factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita.
Tot in cadrul raportului de activitate al DNA pe 2014, premierul Victor Ponta a atras atentia asupra combaterii evaziunii fiscale, precizand ca statul are de recuperat zece miliarde de euro de la firmele aflate in insolventa.
„Dumneavoastra (n.red. procurorii DNA) si presedintele Romaniei ati facut din combaterea coruptiei o strategie nationala, ceea ce e un lucru foarte bun. Ar trebui sa fie la fel si pentru combaterea evaziunii fiscale”, a spus Victor Ponta.
Reamintim ca Expert Forum si HotNews.ro au atentionat recent ca ANAF a pus in aplicare intre 5 si 8% din totalul hotararilor judecatoresti definitive in cauze penale, prejudiciul recuperat fiind mic in raport cu valoarea totala a sumelor pe care statul ar fi trebuit sa le recupereze de la diversi condamnati.
„Rata mica a punerii in executare de catre ANAF a deciziilor definitive de executare e un motiv de ingrijorare atat pentru reprezentanti ai sistemului judiciar, cat si pentru observatori externi. Se invoca deficiente procedurale legate de responsabilitatile actorilor institutionali in procedura punerii in executare a deciziilor definitive. Au existat si discutii legate de prescriptibilitatea sau nu a punerii in executare a masurii confiscarii, discutii finalizate in sensul inprescriptibilitatii. Este urgent sa se elimine aceste deficiente procedurale, pentru ca nepunerea in executare a deciziilor de confiscare elimina un element esential al deciziilor de condamnare. Este inacceptabil ca prin (in)actiunea unei institutii executive sa se altereze o decizie definitiva a puterii judecatoresti”, se arata intr-o analiza Expert Forum.
Sursa: hotnews.ro