de Marian MOCANU
Deși ar putea părea doar un banc nesărat, este chiar o practică. Pentru a scăpa de așteptarea pe holurile spitalului în vederea internării, mulți vasluieni preferă să cheme ambulanța, chiar dacă afecțiunile de care suferă nu necesită neapărat acest lucru, ori locuiesc foarte aproape de unitățile spitalicești. Este cazul unei vasluience care, deși locuia la doar câteva zeci de metri de Spitalul Județean de Urgență Vaslui solicitat serviciile ambulanțierilor, probabil pentru a fi sigură că i se va acorda imediat atenție de medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe.
O persoană în vârstă de 30 de ani din Vaslui, domiciliată pe strada paralelă cu Spitalul Județean de Urgență Vaslui, chiar în spatele instituției, a sunat la numărul de urgență 112 în ziua de 24 februarie, la ora 3, pentru a solicita o ambulanță, femeia declarând că are febră de câteva zile. Locuind chiar în spatele spitalului, persoana respectivă voia neapărat să fie dusă cu ambulanța, având însă tupeul să ceară operatorilor care au preluat apelul ca salvarea să nu vină imediat, pentru a avea timp să-și pregătească bagajele în vederea internării. Practic, femeia a solicitat o ambulanță care trebuia să parcurgă o bună parte din oraș, din apropierea Copoului, până în spatele spitalului, pentru a transporta o persoană care se putea deplasa pe propriile picioare până la unitatea spitalicească.
Motivul cererii îl reprezintă faptul că la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, în cazul în care pacienții se prezintă singuri, preluarea acestora se face pe criteriul urgențelor, conform normelor promovate acum doi ani de Ministerul Sănătății în cazul în care sunt mai mulți apelanți, preluarea acestora să se facă în ordinea urgenței, astfel că timpul de așteptare pentru o afecțiune minoră putea fi de circa două ore.
„Avem multe cazuri de persoane care, având afecțiuni minore, care ar putea fi tratate la domiciliu, respectând indicațiile medicilor de familie, solicită să fie transportați la spital, chiar dacă starea lor nu impune acest lucru. Avem și cazuri de persoane care solicită nejustificat, uneori în mod repetat, transportarea cu ambulanța la unitățile spitalicești. Din păcate, suntem obligați să dăm curs acestor cereri, irosind inutil atât resurse umane, cât și cheltuieli financiare”, a declarat Aurora Popa, manegarul Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui.