de Roxana NĂSTASĂ
Din străvechi se păstrează obiceiul ca, înainte de începerea lunii Martie, fiecare să-și aleagă o Babă, pentru zilele cuprinse în intervalul 1-9 martie. Dacă în acea zi va fi cald și soare, se spune că vei avea parte de un an bogat și lucrurile îți vor merge bine. În schimb, dacă va fi înnorat sau va ploua, anul nu va fi tocmai cum ți-l dorești, ci cu supărări, boli și încercări.
Un obicei frumos din rânduiala populară tradițională, alegerea „babelor”, așa cum îl cunoaștem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiționale și, mai mult, era un „dătător de speranță” pentru viața veșnică.
Credința populară spune că „Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influențeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până și Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele nouă cojoace pe care le poartă din iarnă. Mai mult, ele pot determina starea sufletească și dispoziția care te vor însoți tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.
„Babele” simbolizează o tradiție românească fascinantă, o legendă invocată în mituri și istorisiri românești, bazată atât pe interpretarea „băbească” a vremii, cât și pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiționale.
Potrivit tradiției populare, începând cu 1 și până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziția fiecăruia, până la „babele” de anul următor. Frumoasă și însorită, sau dimpotrivă, ploioasă și înorată, această zi este determinantă pentru cei care își aleg Baba și se spune că îi va reprezenta tot anul. Așadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.
Tu ți-ai ales Baba?