Est News

Meseria din Romania care poate aduce un venit de 500 euro pe ora

După o formare de maximum zece luni, te poți reprofila într-o meserie care își ia avânt acum în România și care îți poate asigura un venit de 500 euro pe oră.

Este vorba despre meseria de coach, care este relativ nouă în România, comparativ cu alte țări din Vest, dar care are un mare potențial de dezvoltare. Marius Simion, unul dintre cei mai căutați coachi din țară, master trainer NLP, formator de coach, autor de programe de dezvoltare personală și fondatorul proiectului nlpmania.ro, dezvăluie, într-un interviu acordat Money.ro, detalii despre ce pași trebuie să urmeze o persoană care dorește să practice această meserie.

 Money.ro: Ce presupune profesia de coach?

Marius Simion: Tot ce face un profesionist în coaching este să-i facă pe oameni să-și dea seama unde s-au blocat în atingerea unui obiectiv. Dar ajutorul acesta nu vine niciodată prin consiliere, spunându-le părerea, ci punându-le întrebări. Ești ca un fel de oglindă și ei singuri descoperă că s-au blocat într-o anumită situație. Uneori, blocajele pot fi doar din cauză că poate nu se simt în stare să facă un anumit lucru. Alteori, poate că sunt blocați pentru că nu au avut un model. Alteori, pur și simplu nu cred că ar putea reuși sau nu s-au gândit la cea mai bună strategie pentru ei. Sunt variante și variante de blocaje.

 Money.ro: Cum reușiți să-i aduceți pe clienți la cea mai bună soluție fără să cunoașteți foarte bine domeniul de activitate, presupunând că vin oameni din diverse sectoare de activitate…

Marius Simion: Acest lucru ține de faptul că întrebările pe care le pui sunt, de exemplu, întrebări de clarificare și, în momentul în care un om îmi spune ceva, automat îmi vine în minte o listă întreagă de întrebări. În funcție de formularea propoziției, formularea mesajului clientului meu, automat îmi iese ceva în evidență din mesajul lui și îmi vine în minte întrebarea. Nu mă interesează domeniul. Mă interesează cum formulează problema.

Money.ro: Prin ce se deosebește un coach profesionist de unul neprofesionist? Cum își poate da seama de acest lucru o persoană care vrea să meargă la coaching?

Marius Simion: Este foarte simplu. Trebuie să ai măcar o ședință ca să-ți dai seama dacă este profesionist sau nu. Coachul profesionist niciodată nu o să-și spună părerea, nu o să-ți dea un sfat, ci întotdeauna o să vină cu întrebări. Dacă își spune părerea, nu face coaching, face consiliere, face orice altceva, dar nu coaching. Coachul care nu este profesionist spune: „Lasă că te învăț eu cum să faci”. Și mai este un element: întrebările pe care ți le pune coachul sunt dificile. Dacă sunt întrebări simple, la care știi să răspunzi, înseamnă că nu se duce foarte profund în problemă. Un coach bun îți pune întrebări la care nu te-ai fi gândit singur.

Money.ro: Există coachi care, deși urmează școli de coaching, nu sunt suficient de buni și sunt de evitat?

Marius Simion: Asta cred că ține de școala de coaching respectivă, de trainerul respectiv, să le dea o direcție corectă acelor coachi. Dar, în general, școlile de coaching, cam fiecare vine cu un anumit stil, cu o anumită metodă. Sunt foarte multe modele de coaching, foarte multe structuri de a pune întrebări. Există, de exemplu, coachingul clasic, care vine cu întrebări foarte funcționale legate de ce s-ar putea face, ce nu ai făcut, ce ai putea face în continuare și există coaching cu NLP care este mai focalizat pe dezvoltare personală, pe transformare personală. Tot așa, există domenii în care folosim coachingul, de la coachingul de viață, life-coaching, când te duci la coach pentru că vrei să slăbești și ceva te tot împiedică să ții cură de slăbire, sau coaching sportiv pentru obținerea performanței în sport, sau coaching de business…

Money.ro: Ce formare trebuie să urmeze o persoană care vrea să devină coach și cât trebuie să investească în formare?

Marius Simion: Pentru a fi coach formarea anterioară nu contează foarte tare, deoarece coachingul este un domeniu de sine stătător. Trebuie să facă o școală de coaching și prețurile sunt foarte variabile. În România, de exemplu, un curs de coaching de șapte-zece luni poate costa în jur de 1.000 euro, dar sunt școli care costă și 3.000-4.000 euro. E vorba doar de cum anume sunt cunoscute pe piață acele școli, nu de altceva.

Money.ro: Ce calități trebuie să aibă o persoană care vrea să se reprofileze și să devină coach?

Marius Simion: Am avut cursanți la coaching care, în primul modul de coaching nu aveau niciuna dintre calitățile necesare pentru a deveni coach. În cadrul procesului de traning de coachi se lucrează coaching pe acele persoane până când își dezvoltă calitățile necesare. Deci, nu trebuie să fii bun coach înainte de școală ca să devii coach. De exemplu, calitățile necesare unui coach sunt capacitatea de a observa, de a asculta – asta ar fi cea mai importantă – fără să vii cu judecățile tale. O altă abilitate importantă este să te poți disocia de conținutul subiectului discuției și să poți monitoriza, să poți urmări procesul de gândire al persoanei, indiferent de domeniul de activitate. Acesta este, poate, elementul care necesită cel mai mult antrenament. În școlile de coaching, noi predăm acest lucru la primul modul și majoritatea cursanților obțin asta după trei zile intense de training.

Money.ro: Câți coachi activează în prezent în România?

Marius Simion: Nu există o statistică. Avem o Societate Română de Coaching unde sunt afiliați coachi profesioniști și fiecare coach vine poate cu modelul lui de lucru, dar nu există undeva o organizație care să-i centralizeze pe toți, pentru că nu există obligativitatea să te înscrii. Eu aș zice că, în ceea ce privește coachii buni, profesioniști sunt în jur de 100, iar cei care se denumesc ei coach sunt câteva mii.

Money.ro: Credeți că aceasta este o profesie de viitor în România?

Marius Simion: E o profesie de viitor peste tot în lume. În străinătate, din zece oameni cu care te întâlnești pe stradă, probabil că nouă sunt coachi. E un abuz al termenului de coach. La noi abia acum începe să se cunoască, să se extindă. Și românii au o deschidere din ce în ce mai mare în ultimii ani.

Money.ro: Cât se câștigă din această meserie

Marius Simion: Coachingul este o meserie de tip free-lancer. Cumva, ține de tine cât de mult câștigi. Nu există un preț standard. Coachingul ține de cererea și oferta pieței. Dar prețurile variază între 10 euro și 500 euro pe ședință în România. Business-coachul câștigă mai bine. Pentru ca un coach să câștige bine, trebuie să fie și bun profesionist, dar și să se facă cunoscut, să-și creeze un brand personal. Cred că brandul personal pentru un coach este cel mai important.

Money.ro: În cât timp după absolvirea unui curs de coaching o persoană poate ajunge să se întrețină din această activitate?

Marius Simion: În cadrul ultimului modul de formare la școala noastră de coaching, îi învățăm pe cursanți cum să-și creeze acest brand personal în calitate de coach și cum să-și vândă serviciile de coaching. La ora actuală, suntem singurii care ne învățăm cursanții acest lucru, pentru că degeaba ești bun profesionist, dacă nu știi să te vinzi, rămâi necunoscut. E o lume cu o cantitate de informații atât de mare, încât un bun profesionist care nu știe să se vândă se poate pierde în jungla de informații. Concret, cam într-un an de zile o persoană ar putea să câștige suficient de bine încât să se întrețină din această activitate. Dar, repet, elementul cheie este cât de mult se promovează. Depinde de fiecare în parte și nu ține de abilitățile de coaching, ci de abilitățile de marketing.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version