de Marian MOCANU
Deși ar fi trebuit ca procesul vameșilor de la Albița, acuzați de infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită și constituire în grup infracțional organizat, să continue la Tribunalul Vaslui prin audierea acuzaților care și-au exprimat dorința de a da declarații în fața instanței, acest lucru nu s-a întâmplat. Pe parcursul a mai bine de două ore, cât a durat ședința de judecată de vineri, de la Tribunalul Vaslui, singurul lucru care s-a discutat a fost cererea formulată de acuzați de ridicare a măsurii controlului judiciar.
Cu toate argumentele aduse de apărători, precum că menținerea acestei măsuri luate cu un an în urmă, nu mai este necesară, dat fiind faptul că acuzații nu ar mai putea influiența lucrările procesului, sau că mențienrea controlului judiciar încalcă dreptul la muncă a unora dintre vameșii inculpați, aceștia, prin prezentarea perioadică obligatorie la poliție, neputând să facă deplasările necesare câștigării traiului zilnic, judecătorii nu s-au lăsat înduplecați, menținând măsura controlului judiciar instituită încă din data de 25 februarie 2014.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pe data de 7 aprilie, atunci când ar urma să depună mărturie primii patru martori din dosar, dintre transportatorii care dădeau mită pentru a beneficia de un control mai sumar la trecerea frontierei. Tot atunci, ar trebui ca inculpații Fănel Ciobanu, Frăsinica Pandelache, Lilian Ghiban, Lenuța Tiron și Lucian Daniel Lăcătuș, care și-au exprimat această dorință, să dea declarații în fața judecătorilor, dacă vor mai dori acest lucru, unii dintre ei anunțând deja că s-ar fi răzgândit.
Arestări de răsunet la Vama Albița.
Pe data de 22 octombre 2013, încă de la primele ore ale dimineții, în punctul de trecere a frontierei Albița a avut loc o descindere a procurorilor Direcției Naționale anticorupție, însoțiți de mascați, polițiști și jandarmi, în urma căreia 28 de vameși și polițiști de frontieră au fost duși la audieri sub acuzația de luare de mită.
Ulterior, 22 dintre ei au fost arestați preventiv, cei mai mulți fiind eliberați după două luni, fiind cercetați în stare de libertate sub control judiciar pentru fapte de corupție, luare de mită și constituire de grup infracțional organizat.
Vameșii erau urmăriți de mai bine de șase luni, inclusiv de mai mulți agenți sub acoperire, unul dintre ei, un transportator moldovean care, dotat cu aparatură de supraveghere, a realizat mai multe înregistrări atunci când oeferea sau i se cerea mită pentru a nu fi controlat la trecerea frontierei. Mita, între 50 și 200 euro, devenise, conform rechizitoriului procurorilor DNA, un adevărat obicei în Vama Albița, nu de puține ori lucrătorii vamali acceptând, în loc de bani, alimente, inclusiv borcane cu gem.