de Roxana NĂSTASĂ
Fenomenul violenței în școli a luat tot mai multă amploare. Amenințările, șantajul, lovirile, furturile și consumul de alcool sunt la ordinea zilei în rândul elevilor vasluieni. Astfel că, deși, în comparație cu anul școlar trecut lucrurile au evoluat în bine în ceea ce privește siguranța în școli, la capitolul violență lucrurile merg pe drumul cel rău. Așa se face că numai în primul semestrul al acestui an școlar s-au înregistrat în școlile din județ atâtea acte de violență câte s-au înregistrat anul trecut în ambele semestre.
Situație dramatică în ceea ce privește violența în școli. Bătaia, injuriile, amenințările, furturile și consumul de alcool sunt tot mai întâlnite în rândul elevilor de la școlile din județ.
Dacă pe parcursul anului școlar trecut, conducerile unităților de învățământ au raportat nu mai puțin de 1.117 acte de violență, se pare că anul acesta, în doar un semestru, numărul actelor de violență l-a depășit pe cel înregistrat pe parcursul întregului an școlar trecut. 1.129 de acte de agresiune au fost semnalate în primul semestru al acestui an școlar, acestea fiind distribuite în egală măsură atât în unitățile de învățământ din mediul urban, cât și în cele din rural.
Cu toate că ar fi trebuit să se diminueze acest fenomen, având în vedere că, în urma eforturilor celor de la conducerea învățământului vasluian, la capitolul siguranță în școli lucrurile s-au schimbat în bine, crescând numărul unităților de învâțământ care au pază de la un procent de 6,73% înregistrat anul școlar trecut, la 10,36% anul acesta, și la unități supravegheate video de la 12,56% la 23,12%, lucrurile merg tocmai invers.
Paza și supravegherea video n-au făcut ca fenomenul violenței în școli să înregistreze o scădere, ci dimpotrivă, s-a dublat numărul actelor de agresiune. Nici măsurile luate de cei de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui pentru a diminua acest fenomen, precum organizarea de dezbateri și workshopuri în unități pe tema managementului conflictelor și consilierea psihologică a elevilor în vederea prevenirii comportamentelor agresive, n-au reușit să ducă la îmbunătățirea situației.
Potrivit raportului de activitate pe semestrul I al unităților de învățământ din județ, prezentat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, în perioada de referință s-au înregistrat 1.129 de acte de violență, predominând lovirile (o treime din total), dar nefiind lipsite și insultele grave și repetate, amenințările, distrugerea de bunuri, furturile, precum și consumul de alcool. Au fost raportate ISJ și un număr de 29 de cazuri de elevi prezenți la cursuri în stare de ebrietate în acest semestru, anul școlar trecut, timp de două semestre, fiind raportate 28 de cazuri. Aceste cifre relevă faptul că violența și consumul de alcool au devenit un fel de tradiție în școlile din Vaslui, din ce în ce mai mulți elevi recurgând la astfel de gesturi și comportamente neadecvate.
Lucrurile stau cu atât mai rău cu cât, numărul actelor de violență care au loc în școală e mult mai mare, dar e greu de centralizat pentru că, uneori, victimele nu spun ce li se întâmplă. Totodată, conform celor de la ISJ Vaslui, pe acest fond, a crescut și numărul solicitărilor venite din partea unităților școlare pentru a consilia elevii care au comportamente agresive și de risc, care sunt victime ale agresiunilor din școală sau din afara ei.
Din păcate, anturajul, alcoolul sau simpla dorință de a ieși în evidență sunt cauzele principale care îi determină pe cei mai mulți elevi să recurgă la asemenea acte dezagradabile.