de Roxana NĂSTASĂ
Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, în fiecare zi de curs se petrec aproximativ șase agresiuni de diferite tipuri asupra elevilor. Din păcate, numărul real este mult mai mare, dar nu toate incidentele sunt raportate de către directori celor de la ISJ Vaslui. Ultimul eveniment de acest gen s-a petrecut în urmă cu două zile la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui. Trei eleve, între care și fiica profesoarei de matematică Aurora Aghiorghiesei, care predă matematica la aceeași instituție de învățământ, au fost agresate în timpul unei pauze de doi alți doi elevi. Evenimentul nu a fost raportat conducerii Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, iar directorii școlii evită să vorbească despre acest subiect. Și mama victimei, cadru didactic, a fost rezervată în declarații, cel mai probabil pentru a nu mai pune încă o pată neagră pe obrazul unui sistem educațional care și așa scârțâie din toate încheieturile.
În urmă cu două zile, la Școala „Ștefan cel Mare” Vaslui a avut loc un incident neplăcut. În timpul reacreației, doi elevi au agresat două colege de la altă clasă. Potrvit martorilor care au asistat la nefericitul incident, copilele ar fi fost lovite în mod repetat în zona capului de către cei doi băieți. În ajutorul celor două fete a intervenit eleva de serviciu, fiica profesoarei de matematică Aurora Aghiorghiesei, care predă la aceeași instituție de învățământ. Martorii spun că și ea a fost lovită de cei doi, până la intervenția unei profesoare care i-a „certat” pe bătăuși.
Pentru un punct de vedere oficial cu privire la acest eveniment și pentru a vedea dacă cei doi elevi au fost sancționați în vreun fel, reporterii Est News au încercat să ia legătura cu conducerea instituției. Întrucât Sorin Popoiu, directorul școlii, nu a fost de găsit nici la unitatea de învățământ, nici telefonic, reporterii au stat de vorbă cu Greta Ciubotaru, directorul ajunct al unității de învățământ. Declarația acesteia a fost una simplă.
„Eu eram la inspectorat ieri (n.r. – alaltăieri) când s-a întâmplat, deci nu vă pot spune ce a fost. Se cercetează, cercetăm! Deocamdată nu comentez. Deci nu dați nicio declarație momentan, da?”, a spus Greta Ciubotaru.
Știm că evenimentul nu face cinste instituției, dar totuși trebuie consemnat pentru a ști și părinții ce se întâmplă în școli, în pauze, pe holuri ori în curți, acolo unde ar trebui să existe profesor de serviciu care să vegheze elevii.
Așadar, după ce cei doi elevi le-au aplicat fetelor o corecție, lucrurile au revenit la normal până se finalizează „cercetarea”.
Profesoara Aurora Aghiorghiesei, mama elevei de serviciu, contactată telefonic, nu a negat evenimentul, însă a fost foarte rezervată în declarații, ca și colega sa, directoarea adjunctă.
„Nu sunt lucruri de discutat. Aceste lucruri privesc școala și s-au rezolvat”, a declarat Aurora Aghiroghiesei, profesoară de matematică la Școala „Ștefan cel Mare” Vaslui.
Până ieri, evenimentul nu a fost raportat la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ)Vaslui, conform regulamentului.
„Nu știu nimic. Nu am fost anunțațí de așa ceva” a spus Narcis Aprodu, inspector școlar adjunct la ISJ Vaslui.
Zilnic, șase elevi sunt agresați!
Conform informațiilor oferite oficialii ISJ Vaslui, în primul semestru al acestui an școlar, în unitățile de învățământ din județ, au fost înregistrate 1.129 de acte de violență. Asta înseamnă că, zilnic, în școlile din Vaslui au loc în medie șase acte de violență, fără să mai fie luate în calcul cele neraportate.
Violența în școli este un fenomen ce a luat tot mai multă amploare în județ, în pofida tuturor măsurilor luate de ISJ Vaslui pentru a diminua asemenea acte și comportamente. Anturajul, alcoolul sau simpla dorință de a ieși în evidență sunt cauzele principale care îi determină pe cei mai mulți elevi să recurgă la asemenea acte dezagradabile.