Est News

Țeparul informatic Valentin Borș, nemulțumit de pedeapsă

de Marian MOCANU

Condamnat, în anul 2013, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru infracțiuni privind comerțul electronic, respectiv pentru că a devalizat conturile mai multor persoane, din care nouă erau cetățeni străini, Valentin Borș a obținut, la Curtea de Apel Iași, rejudecarea cauzei, pe rolul Tribunalului Vaslui acest dosar trenând deja de aproape un an. Borș făcea parte dintr-o adevărat rețea constituită în Bârlad, denumită „Rețeaua Pisicuța”, mai mulți tineri fiind deja condamnați la ani grei de închisoare pentru fraude electronice.

Mai mulți tineri din Bârlad, printre care George Traian Adetu, Andrei Zaharia, Andrei Vlad Peiu și Valentin Borș, au găsit o metodă de îmbogățire ușoară, prin devalizarea cardurilor unor cetățeni străini, folosind metoda „fishing”.

Capii rețelei, George Traian Adetu și Andrei Zaharia, erau deja cercetați într-un dosar asemănător dar, profitând de eliberarea din arest preventiv, s-au apucat din nou de afaceri, coooptând alți doi tineri, printre care și Valentin Borș, care aveau rolul de a valorifica marfa obținută prin cumpărăturile pe internet făcute în numele victimelor din Italia, Marea Britanie, Austria sau chiar din Noua Zeelandă.

Amploarea „Rețelei Pisicuța” era destul de mare, la percheziții, procurorii ridicând de la domiciliile membrilor grupării șapte guri de bancomat, zeci de cititoare de carduri, 26 de laptopuri, 25.000 de lei, 1.000 de euro, 800 de lire sterline, o pușcă cu aer comprimat, peste 100 de alice și 200 de grame de cannabis.

Adetu și Zaharia au primit o primă pedeapsă de șase ani de închisoare, în timp ce complicii lor, ceilalti doi inculpati în dosar, Peiu și Borș, au fost condamnați la doi ani, respectiv un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru aderare la grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de fraudă electronică.

Nemulțumit de sentința primită, de doar un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Valentin Borș a făcut în anul 2013 contestație, aceasta fiind admisă de magistrații Curții de Aepl Iași, care au trimis cazul spre rejudecare Tribunalului Vaslui. După aproape un an de procese, cauza a fost amânată, de cele mai multe ori datorită lipsei apărătorului ales, ori datorită unor tertipuri avocățești, fiind citate părți vătămate care locuiesc în alte țări, în speranța că aceștia nu se vor prezenta la proces, deci un nou motiv de amânare.

La fel s-a întâmplat și în urmă cu două zile, la Tribunalul Vaslui, dosarul fiind din nou amânat din același motiv, lipsa martorului citat Michael Hofmeister, care a suferit o pagubă importantă de pe urma activitărții grupării bârlădene. În aceste condiții, s-a luat decizia acordării unui nou termen de judecată, astfel că dosarul lui Valentin Borș a suferit o nouă amânare.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version