Est News

„Asaltul luminii”

de Mihaela NICULESCU

Muzeul „Vasile Pârvan” le-a dăruit bârlădenilor ieri, 8 Martie, un mărțișor cultural. După ce publicul prezent în sala de expoziții a sediului central a ascultat un mini-concert susținut de elevi ai Școlii de Muzică și Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, a fost invitat și la vernisajul expoziției „Asaltul luminii”. Autorul este un talentat pictor român, Ervant Nicogosian, un artist plastic cu o poveste de viață interesantă. Cei șapte ani petrecuți într-un lagăr sovietic și-au pus amprenta asupra operei sale. După ani de suferință și frustrare, lumina a venit ca o bucurie a eliberării, „Asaltul luminii” fiind un titlu cât se poate de potrivit pentru expoziția vernisată.

Cele 28 de tablouri panotate pe simezele muzeului bârlădean au fost suficiente pentru a oferi vizitatorului date importante despre personalitatea artistului dar și despre stilurile abordate. Expoziția cuprinde lucrări din mai multe etape ale vieții artistului, și în special din a doua parte a vieții, când s-a decis să abordeze gestualismul. La eveniment a participat fiica artistului, vernisarea fiind făcută de Roxana Păsculescu, prietenă de familie și cunoscătoare a operei artistului, redactor la Radio România Cultural.
„L-am cunoscut personal pe Ervant Nicogosian și am stabilit împreună organizarea acestei expoziții. Din păcate, artistul nu a fost cu noi, destinul nu i-a mai permis acest lucru, pentru că anul trecut s-a stins la vârsta de 88 de ani. Expoziția cuprinde lucrări atât din tinerețe, portrete excepționale realizate în culorile sale preferate – ocru și brun, dar și lucrări din a doua parte a vieții, când artistul a îmbrățișat arta nonfigurativă. Nicogosian a considerat că această abordare plastică surprinde cel mai bine esența lucrurilor și a Universului. Expoziția este una interesantă, care merită văzută, ea fiind deschisă publicului până în a doua decadă a lunii aprilie”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Ervant Nicogosian rămâne unu dintre cei mai reprezentativi pictori contemporani. S-a născut la Odessa, în 1928, într-o familie de armeni. Acolo a luat primele lecții de desen și pictură. La 13 ani, în 1941, a fost dus împreună cu familia într-un lagăr sovietic din Kzahstan, unde au stat șapte ani. În 1948, familia s-a stabilit în România iar tânărul Ervant reușește să absolve Facultatea de Arte „Nicolae Grigorescu”, la clasa renumitului pictor Camil Ressu. Cei șapte ani petrecuți în lagăr îi vor marca viața și creația. Lucrările care fac trimitere la acea perioadă grea apar în seria „Gulag”. Clădirile lagărului nu aveau ferestre, iar obsesia artistului pentru acest lucru este redată în lucrările sale din perioada 1970-1975, reprezentând ferestre, ferecate sau nu.
Când credea că a depășit cea mai grea încercare a vieții sale, destinul i-a demonstrat contrariul. În 2004 își pierde vederea și, în ciuda acestui handicap, a continuat să picteze încă 10 ani, până la moartea sa. Expoziția vernisată ieri cuprinde și câteva lucrări din perioada sa de orbire.
„Câteva din lucrările lui Nicogosian vor fi expuse în Pavilionul Corneliu Vasilescu, deîndată ce va fi finalizat, pentru că artistul bârlădean este și el un reprezentant al gestualismului, al artei nonfigurative contemporane.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version