de Alex SAVA
Proiectul noului Cod Fiscal urmează să intre în dezbatere în camerele decizionale. Măsurile propuse de Partidul Liberal Reformator (PLR) vizează în primul rând reducerea contribuției de asigurări sociale la angajat de la 10.5 % la 7.5 %, iar la angajator de la 15.8 % la 13.5%, sperând că această măsură va avea ca rezultat crearea de locuri de munca. De asemenea, PLR propune eliminarea impozitului pe dividente, încercând evitarea dublei impozitări, dar și menținerea capitalului în țară.
De asemenea, vor fi diminuate cotele de impozitare, astfel: TVA, de la 24 % la 20 %, de la 01 ianuarie 2016 și ulterior la 18 %, de la 01 ianuarie 2018; impozitul pe profit, pe venit și veniturile obținute de nerezidenții din România va fi redus de la 16 % la 14%, începând cu 01 ianuarie 2019.
„PNL care a acuzat vehement această scădere a TVA ca nefiind sustenabilă, în Programul de Guvernare prevede o scădere a TVA la 19 % de la 01 ianuarie 2016 . Din această atitudine ar trebui înțeles că o scădere a TVA propusă și susținută de o altă grupare politică nu este sustenabilă și este sustenabila atunci când este propusa de gruparea politica PNL și PDL. De unde o fi găsit bani între timp? Să fie oare un discurs duplicitar?”, se întreabă Florin Sîrbu, președintele PLR Vaslui.
Proiectul de Cod Fiscal promovat de reformatori mai prevede o scădere a accizelor cu 20 % la motorină, cu 18.62 % la benzina fără plumb, precum și eliminarea din sfera de impozitare a țițeiului, precum si a altor produse cum ar fi: cafeaua, bijuteriile, confecțiile din blănuri, autoturismele.
„Este foarte important, în opinia mea, cine crează un astfel de Program și cine vrea să-l pună în practică. Românii, și ma refer aici și la vasluieni, cărora mă adresez au cel puțin o experiență negativă în acest sens și, întrucât ei sunt beneficiarii, tot ei ar trebui să fie și barometrul eficienței măsurilor propuse de o guvernare sau alta, de o grupare politică sau alta și în mod sigur au această capacitate”, a mai spus Florin Sîrbu.