de Roxana NĂSTASĂ
Vineri, elevii care au susținut probele la simularea pentru examenul de Evaluare Națională, și-au aflat, în sfârșit, notele. 38,55% este procentul de promovabilitate în județ, un procent cu mult sub media națională și mai mic decât cel de la simulările de anul trecut. Dezastrul cel mai mare se înregistrează la matematică, unde, în județ, doar 23,29% dintre elevi au reușit să ia note peste 5.
Fiecare școală a publicat vineri rezultatele obținute de elevii de clasa a VIII-a în cadrul simulării pentru examenul de Evaluare Națională 2015. La orele amiezii, toți cei care au susținut probele s-au adunat să vadă rezultatul eforturilor depuse pentru acest examen. În județ, procentul de promovare este de doar 38,55%, mai mic decât media națională – 50,68%. Comparativ cu anul rezultatele de la simularea de anul trecut, procentul obținut anul acesta este mai mic cu aproape 2,5 puncte.
Cum era de așteptat, matematica a fost disciplina la care elevii au picat pe capete, doar 23,29% reușind să ia note de trecere la simulările din acest an. Nici la limba română promovabilitatea nu este prea încântătoare, subiectele dovedindu-se nefiind așa ușoare cum spuneau unii elevi la început. Așa se face că, doar 60,93 % au obținut note de trecere la această probă.
Cele mai bune rezultate, s-au înregistrat, conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, la Colegiul National “Cuza Vodă” din Huși, unde toti elevii au reusit să promoveze. Pe locul al doilea s-a clasat Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, cu un procent de 97,06%, urmat de Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, cu un procent de 94%. Promovabilitatea mare la licee se datorează faptului că acestea dețin doar o clasă sau două de elevi de clasa a VIII-a.
La polul opus, pe lista rușinii, cu promovabilitate 0 sunt Grupul Școlar Tehnic “Petru Rareș“ Bârlad și Școala Gimnazială din Deleni.
Un singur elev din județ, de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, a reușit performanța de a fi notat cu 10 la ambele probe. În afară de el, alți patru au reușit să ia 10 la limba română și nouă elevi au luat punctaj maxim la matematică.
Din fericire pentru cei mai mulți, notele de la simulări nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate în dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral.