de Simona MIHĂILĂ
Pentru meritul de a „administra” o unitate falimentară, Eduard Angheluță, membru PSD și directorul RAGCL Bârlad, ridică lunar un salariu de 35 de milioane de lei vechi. Și asta în condițiile în care singurele venituri ale regiei se ridică la cel mult 160 de milioane de lei vechi, proveniți din chirii. Pentru activitatea istovitoare pe care o presupune încasarea acestor bani, Angheluță are, în afară de leafa amețitoare, și patru subordonați, plătiți, evident, din aceleași încasări.
RAGCL Bârlad este, de multă vreme, o unitate moartă, iar cel care se încăpățânează să nu-i declare încă decesul este mecanismul legilor strâmbe și lipsite de sens care au adus țara pe făraș. Singurul motiv pentru care RAGCL este conectată, în momentul de față, la acest aparat este acela de a furniza salarii. Grase și frumoase, după cum vom vedea, în totală neconcordanță cu veniturile pe care le produce și împotriva oricărei urme de decență în administrarea banului public.
Pentru cine nu-și mai amintește, RAGCL (al cărei acționar unic este Consiliul Local) este Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Locativă, cea care asigura serviciile de alimentare cu apă, de canalizare și salubritate din Bârlad, până când acestea să fie preluate de alte firme. După ce a rămas fără activitățile care îi aduceau cele mai importante venituri, regia a intrat în cădere liberă, așa încât în toamna anului trecut, Consiliul Local a aprobat declanșarea procedurii de insolvență.
Altfel spus, regia locală este cu ambele picioare în groapă, dar acest lucru nu a reprezentat un lucru demn de luat în serios pentru consilierii locali (majoritatea membri PSD) care i-au făcut lui Eduard Angheluță, directorul RAGCL și colegul lor de partid, un salariu care ar face invidios pe oricine își rupe șalele muncind pe mult mai puțin de atât: 3.500 de lei, adică 35 de milioane de lei vechi, brut, pe lună.
Leafa i-a fost aprobată luna trecută, după criterii care nu pot avea legătură nici cu logica cea mai elementară și cu atât mai puțin cu bunul-simț, căci singura activitate a RAGCL în momentul de față este, după cum chiar directorul Angheluță recunoaște, aceea de a strânge chiriile pe cele 160 de locuințe care nu au fost cumpărate, încă, de către chiriași.
În total, în fiecare lună, din chiriile respective se strâng cel mult 16 mii de lei (160 de milioane de lei vechi), după cum arată evidențele contabile ale regiei. Pentru truda istovitoare de a aduna acești bani, Angheluță este răsplătit regește. Sa nu uitam să precizăm că tot pentru această activitate complicată, în subordinea sa se află încă patru salariați, platiți, evident, din aceleași încasări.
Cu ce altceva se mai chinuie Angheluță la cârma regiei, nici el nu a putut să spună concret: „Pai, mai avem de recuperat creanțe, dar … nu prea vad cum, că multe s-au prescris, iar în rest … tot așa, cu datoriile”.
Angheluță: „Nu e mult. E puțin”
Eduard Angheluță nu vede nimic aberant în această situație în care aproape 22% din încasările unei unități care, pe lângă faptul că nu-i aparține, mai și este plină de datorii, intră în propriul său buzunar. Ba se miră că nu primește și sporuri: „Ehee, aveam salariu mai mare înainte. Acum nu i-au spor de vechime, nu iau spor de nimic. Și ăsta e salariul brut, ca în mână vine mai puțin”.
„Înainte”, adică anterior declanșării procedurii de insolvență a regiei, când Angheluță s-a aflat tot la cârma unității. Aflăm așadar că, în timpul cât conducea RAGCL vertiginos spre faliment, valorosul manager ducea acasă o leafă și mai mare. Și chiar dacă situația dezastruoasă datează dinainte de a prelua el șefia regiei (2008), nici acest lucru nu a fost un impediment pentru consilierii locali ai Bârladului de a-i plăti pesedistului Eduard Angheluță – în vreme de criză finanaciară – un salariu amețitor.
RAGCL a intrat în insolvență având o datorie de 33 de milioane de lei către diverși: AVAS, EoN, Apele Române etc. În același timp, are de recuperat creanțe de aproximativ 16,5 milioane de lei, din care, o bună parte, sunt prescrise.