de Roxana NĂSTASĂ
Loredana Boț, o femeie în vârstă de aproximativ 35 de ani, din muncipiul Vaslui, în doar trei luni a solicitat ambulanța de 104 ori pentru a o culege beată de pe străzile orașului. În unele zile, a ajuns la spital în stare de ebrietate chiar și de două ori. Dacă ținem cont de faptul că numai stabilizarea unui alcoolic costă aproximativ 200 de lei, reiese că vasluianca a supt din fondurile Spitalului Județean de Urgență Vaslui peste 20.000 de lei. La această sumă se adaugă și costul transportului cu ambulanța, care este de 1,8 lei pe kilometru. Oficialii Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui spun că zilnic au minim cinci solicitări pentru persoane aflate în stare de ebrietate.
Loredana Boț din municipiul Vaslui are aproximativ 35 de ani și, din cauza consumului exagerat de alcool, a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui de 104 ori în numai trei luni. Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului vasluian, dar și ambulanțierii au ajuns să fie exasperați de această femeie care uneori, ajunge la spital și de mai multe ori pe zi.
“Această femeie este un caz special. Sunt perioade în care suntem solicitați pentru a o aduce la spital și de câteva ori pe zi. În luna noiembrie au fost 40 de solicitări și în decembrie peste 50 de solicitări. În total, în doar trei luni, ambulanțele au transportat-o pe Loredana Boț de 104 ori la Spitalul Județean Vaslui”, a spus Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanță al Județului Vaslui.
Pentru a se asigura că ambulanța vine s-o ia, în ultima vreme, Loredana nu mai face ea solicitările la numărul de urgență 112, ci apelează la strategii. Se trântește pe stradă, iar trecătorii, îngrijorați, sună la ambulanță. Ambulanțierii intră în alertă pentru că nu știu despre cine este vorba, însă când constată că e Loredana, nu au de ales și, spre disperarea lor, cât și a medicilor care treuie s-o îngrijească, o duc la spital.
“Nici nu avem voie să refuzăm solicitările, dar în acest caz cred că s-ar impune o excepție. SAJ Vaslui a făcut plângere la poliție și s-a cerut internarea acestei persoane la dezalcoolizare, chiar dacă ea nu dorește acest lucru. Așteptăm răspunsul organelor în drept, lucrurile durează, trebuie hotărâre judecătorească, iar până atunci, această femeie continuă să ne dispere, și pe noi ambulanțierii, și pe medicii de la Unitatea de Primiri urgențe unde este transportată”, a mai spus managerul SAJ Vaslui.
Sute de bețivi ajung la spital
Conform conducerii Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, nu este zi în care cel puțin cinci persoane să nu ajungă în stare avansată de ebrietate la spital. Mulți dintre cei cărora alcoolul le e prieten de nădejde, după eforturile medicilor de a-i readuce în simțiri, pleacă acasă pe propriile picioare, însă nu trece prea mult timp și revin pe șapte cărări, spre disperarea cadrelor medicale. Nu mai vorbim de zilele de sărbătoare în care, în județ, se înregistrează până la 25 de cazuri în doar 24 de ore.
„Zilnic avem minim cinci solicitări pentru persoane aflate în stare avansată de ebrietate. Cu ocazia sărbătorilor religioase sau naționale, numărul solicitărilor pentru alcoolici crește de câteva ori și ajunge și până la peste 25 cazuri în 24 ore. Multe dintre aceste persoane au și alte traumatisme sau afecțiuni datorate consumului excesiv de alcool și sunt transferate de pe Unitatea de Primiri Urgențe fie la secția de Psihatrie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, fie cei cu afecțiuni sau traumatisme asociate consumului de alcool pe alte secții, sau, uneori, la spitale din Iași”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.
Problemele cu alcoolicii sunt cu atât mai mari cu cât costurile medicale nu sunt deloc scăzute. Atât spitalul cât și cei de la ambulanță suportă sume uriașe din cauza lor, bani cu care ar putea să se achiziționeze aparatură medicală sau să se salveze alte vieți.
Numai un kilometru parcurs cu ambulanța costă 1,8 lei, la care se adaugă cheltuielile de personal, întreținere a vehiculelor, dar și alte chletuieli conexe. Asta înseamnă că, la cel puțin cinci drumuri dus-întors pe zi ale ambulanței cu asemenea cazuri, cheltuielile sunt considerabile.
Cât ne costă alcoolicii?
Și la spital, tratamentul este destul scump și variază în funcție de afecțiunile celor care beau. Unii pot suferi leziuni grave din cauza căzăturilor, iar alții pot scăpa mai ușor. Cert e că numai stabilizarea unui alcoolic scoate din bugetul unității sanitare circa 200 de lei. În cazul în care alcoolicul ajunge la Secția de Psihiatrie, conform protocolului, costul tratamentului poate ajunge chiar și la 6.000 de lei.
La cifrele avansate de conducerea SAJ Vaslui, reiese că ambulanțele transportă la spitalele din județ circa 140 de alcoolici pe lună. Așadar, numai stabilizarea acestora scoate din bugetul unităților sanitare 28.000 de lei. Ținând cont de faptul că cei mai mulți bețivi trec și printr-un „stagiu” de cinci zile (în medie) la Psihiatrie, costurile totale capătă proporții îngrijorătoare.
Mai grav e că, din cauza solicitărilor multe cu persoanele consumatoare în mod excesiv de alcool, ambulanța poate ajunge prea târziu la alți bolnavi.
„Ceea ce este foarte grav este faptul că, din cauza solicitărilor venite din partea persoanelor în stare de ebrietate sau care au suferit traumatisme pe fondul consumului excesiv de alcool, scade capacitatea de răspuns a Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, lucru care poate echivala cu viața unui om la care nu a ajuns în timp util ambulanța, ceea ce nu se poate cuantifica”, a mai declarat managerul SAJ Vaslui.