Est News

Zeci de miliarde pentru protecția socială, parteneri neserioși

de Roxana NĂSTASĂ

Ionel Armeanu Ștefănică, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, este nemulțumit de faptul că ONG-urile care accesează fonduri nerambursabile pentru sectorul cu profil social dau dovadă de minimă seriozitate. El a criticat activitatea din cadrul acestor proiecte, însă s-a arătat deranjat de faptul că mulți dintre reprezentanții instituțiilor care desfășoară astfel de acțiuni nu se prezintă la discuțiile cu factorii de răspundere din domeniu.

„Nu e corect așa. La negocierea de fonduri merg ONG-uri, unele de care nici nu am auzit, înființate acum două zile, iar mai apoi nu fac nimic, plimbă hârtii în birouri și cam atât. Dacă unii își permit să nu vină, atunci nu mai contați pe noi să participăm tot timpul. E o chestie de bun simț să vii. La fel și oficialitățile. La Vaslui nu vine nimeni de la nivel național, iar când vine cineva, salută și pleacă”, a declarat directorul DGASPC Vaslui.

Un astfel de proiect a fost lansat ieri, la Vaslui, la sediul DGASPC. Inițiativa se numește „Parteneriat în incluziune” și își propune activități complexe pentru îmbunătățirea integrării sociale și profesionale a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 ani, din grupuri vulnerabile din județele Vaslui, Iași, Constanța și Mureș, în special din mediul rural.
„Proiectul «Parteneriat pentru incluziune!» va avea un impact major pentru 425 tineri expuși la risc de excluziune socială, dintre care 66 de etnie romă din județele Iași, Vaslui, Constanța și Mureș. Aceștia vor beneficia de un pachet complex de activități, oferit prin intermediul a șapte noi servicii dezvoltate prin proiect de către cele șapte ONG-uri partenere: consiliere, orientare și formare profesională, asistență psiho-socială pentru prevenirea și combaterea efectelor abuzului, dezvoltarea abilităților parentale la tineri, dezvoltarea abilităților de viață și de mediere pe piața muncii, sprijin psiho-social pentru tineri cu tulburări de comportament, adicții și boli cronice, dezvoltare de abilități de viață independentă în cadrul Clubului Tinerilor, inclusiv pentru cei cu dizabilități, consiliere psiho-socială și educațională”, a declarat Angela Achiței, președintele Asociației „Alături de voi”, promotorul proiectului.

Tot în cadrul acestui proiect va fi înființat un serviciu pilot de prevenire, informare și diagnoză, o caravană mobilă pluridisciplinară în mediul rural, prin care se vor oferi servicii de informare și educare privind bolile cu transmitere sexuală, prevenirea infectării cu HIV și a consumului de droguri, educație sexuală și contracepție, prevenire violență și trafic de persoane, informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, egalitate de șanse, educație parentală, abandon școlar, orientare în carieră și integrare socio-profesională, antreprenoriat și voluntariat, asociere pentru rezolvarea problemelor comunității.

„Acest proiect va permite și profesionalizarea unui număr de 100 de asistenți sau lucrători sociali și 100 cadre didactice din cele 174 de comune din județele Iași și Vaslui în domenii care să-i sprijine direct în oferirea de servicii de calitate pentru tinerii aflati la risc”, se arată în comunicatul de lansare a proiectului.
Valoarea proiectului este de 2,45 milioane lei, din care suma de 245.493 lei va fi asigurată de către parteneri ca și contribuție proprie.

Criză de asistenți sociali

Ionel Armeanu Ștefănică mai consideră că există „o criză fără precedent” de asistenți sociali în comunele județului. El a precizat că este necesară implicarea factorilor decizionali de la nivel central pentru deblocarea posturilor de asistenți sociali dar și pentru creșterea salariilor pentru această categorie de personal.

„Vreau să cred că în perioada următoare se va întâmpla ceva la nivel social în comunele județului, astfel încât să ajungem măcar la nivelul din 2009, când aveam și câte trei asistenți sociali în anumite comune. Acum abia mai avem câte unul, iar o mulțime de primării funcționează fără să aibă pe nimeni angajat pe acest post. Primăriile au fost nevoite, odată cu criza, să taie din posturi și s-a început cu asistența socială. Nu puteau pleca din primării chiar primarii sau viceprimarii, de contabil este nevoie, așa cum trebuie să existe agent agricol sau agent fiscal. Așa că au trebuit să plece asistenții sociali”, a declarat Ionel Armeanu Ștefănică.

El a afirmat că sunt necesare măsuri imediate pentru rezolvarea situației, mai ales că județul Vaslui se confruntă cu serioase probleme de ordin social, iar activitatea de asistență socială trebuie să fie făcută de persoane specializate.
Din cauza lipsei de personal din primării s-a ajuns ca în aceste instituții munca asistenților sociali să fie făcută de agenții agricoli, de contabili sau chiar de primari, a mai spus acesta.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version