de Mihaela NICULESCU
Veste bună pentru conducătorii auto. Semnătura electronică de pe contravențiile pentru lipsa rovinietei nu este legală. Faptul a fost stabilit în urma unui recurs în interesul legii, formulat de Avocatul Poporului și admis pe 16 februarie de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pentru a achita amenda primită în plic acasă este nevoie ca procesul verbal de constatare a contravenției să fie semnat olograf de agentul constatator, altfel documentul este lovit de nulitate. Peste cel mult o săptămână, după publicarea deciziei ÎCCJ în Monitorul Oficial, șoferii vor putea să conteste amenda în instanță, în maximum 15 zile de la data primirii acesteia.
Din 2002, de la aplicarea OG 15/2002, privind tariful de utilizare și de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, au fost depuse mii de contestații în instanță pentru anularea amenzilor aplicate pentru lipsa rovinietei. Unele instanțe au dat câștig de cauză contestatarilor, altele nu. ÎCCJ, prin decizia nr. 6/16.02.2015, creează cadrul legal, deci obligatoriu, unificând astfel deciziile instanțelor în privința interpretării și aplicării legii în acest caz (primirea prin poștă, în plic, a amenzii, în baza unui proces verbal semnat electronic). Pentru ca o semnătură să fie considerată electronică – simplă, extinsă sau calificată, este nevoie ca ea să conțină niște date în formă electronică și nicidecum pe hârtie, cum s-a întâmplat până acum. Procesele verbale de contravenție pe suport de hârtie, pentru lipsa rovinietei, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator. Când procesul verbal de constatare a neachitării rovinietei a fost semnat electronic de un anumit reprezentant al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), în baza noii decizii, șoferul amendat poate să se adreseze instanței pentru a-și recupera banii pe care a apucat să-i plătească la biroul de Taxe și impozite locale.
Recursul Avocatului Poporului admis luna trecută de ÎCCJ vine ca o reparație morală a ceea ce a creat un sistem electronic făcut pe bani grei, dar fără cap, ignorând cele mai simple aspecte juridice.
Șoferii își pot astfel recupera banii plătiți – 250 de lei sau 125 de lei dacă au achitat amenda în 48 de ore, contestând amenda în instanță.
Cu actele de la judecătorie vor merge la biroul de Taxe și impozite locale din cadrul Primăriei Bârlad pentru a li se returna banii plătiți pentru lipsa rovinietei.
La biroul de Taxe și impozite locale din cadrul Primăriei Bârlad s-au adresat mai multe persoane deja, dar pentru că amenda pentru neplata rovinietei nu a fost contestată în instanță în termen de maximum 15 zile de la primirea în plic nu și-au putut recupera banii.