de Marian MOCANU
Agenția Națională a Finanțelor Publice (ANAF) a anunțat, la începutul lunii martie, organizarea de licitații în data de 26 martie pentru vânzarea unor bunuri în valoare de circa 27 de milioane lei, inclusiv proprietăți aparținând SC Comcereal SA și Racova SA, cu care s-a girat plata unor datorii către stat pentru Comguard SA și Sporting Club Vaslui. Printre bunurile ce vor fi vândute se numără și Popasul Dobrina, care poate fi achiziționat pentru aproape 5,5 miliarde de lei vechi, dar și restaurantul „Brodoc”, al cărui preț este de puțin peste un miliard de lei. Adrian Porumboiu a declarat pentru reporterii Est News că, zilele viitoare, toate debitele către ANAF vor fi achitate, astfel că bunurile în cauză nu vor mai face obiectul executării silite.
Odată cu apariția crizei economice, manifestată inclusiv în domeniul agricol, o parte din firmele din grupul aparținând lui Adrian Porumboiu au început să aibă probleme cu plata impozitelor către stat, probleme care s-au repercutat și asupra celorlalte societăți, care au garantat cu bunurile din patrimoniu planurile de eșalonare a datoriilor către bugetul consolidat, având acum și ele de suferit din această cauză. În plus, o parte din datoriile foarte mari, de circa 80 milioane euro, înregistrate de clubul de fotbal care de altfel s-a și desființat din această cauză, intrând în insolvență la începutul anului trecut, vor fi plătite tot prin vânzarea de bunuri puse garanție de către firmele lui Porumboiu.
După ce, acum o lună, mai multe utilaje în valoare de circa un milion de euro ale firmelor din Grupul Racova Com-Agro-Pan aparținând omului de afaceri Adrian Porumboiu au fost scoase la licitație de către Finanțele publice în contul unei datorii de 5,38 milioane lei a uneia din firmele din grup, Comprest, le avea la bugetul de stat, a venit rândul unei altor firme aparținând omului de afaceri vasluian să fie executate silit de către Agenția Națională a Finanțelor Publice (ANAF).
Astfel, pe data de 26 martie, ANAF a anunțat vânzarea, prin licitație publică, nu doar a două autoturisme ale Comgurd, un Logan și un Ssangyong Musso, la un preț de pornire de 5.400 lei, respectiv de 7.400 lei plus TVA, dar și a mai multor proprietăți puse garanție de celelalte două firme din grup, Comcereal SA și Racova SA. Este vorba de popasul Dobrina, de la marginea municipiului Huși, barul, cele zece căsuțe, clădirea de birouri, pista de popice și alte anexe, inclusiv terenul aferent de peste 10.000 mp, fiind scoase la vânzare la un preț de doar 543.457 lei.
La aceeași licitație va fi scos la vânzare restaurantul Brodoc, situat în pădurea cu același nume de lângă Vaslui, prețul cerut pentru cele trei căsuțe și restaurantul cu patru încăperi, situat pe un teren de 2.200 mp, fiind de doar puțin peste o sută mii lei, asta și datorită gradului avansat de degradare în care se află clădirile.
Tot în contul datoriilor Comguard, urmează a fi scoase la licitație și un teren din pădurea Bârnova, județul Iași, în suprafață de 2.600 mp, prețul de pornire fiind de 645.828 lei, dar și ferma de la Urlați, comuna Dimitrie Cantemir, la un preț de pornire de 245.000 lei.
În aceeași zi, 26 martie, ANAF va licita mai multe utilaje agricole ale Comcereal, prețul de pornire a acestora depășind suma totală de 12 milioane lei.
Bunurile vor fi scoase la vânzare în contul datoriilor la bugetul de stat ale defunctului club de fotbal Sporting club Vaslui. În cei 12 ani de activitate, clubul de fotbal a acumulat datorii de 85 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro numai la bugetul de stat.
Porumboiu spune că nu va fi licitație
Chiar dacă ANAF a publicat deja pe site-ul oficial, încă din data de 6 martie, anunțurile de vânzare prin licitație publică a bunurilor enumarate anterior, Adrian Porumboiu a anunțat că, până la data licitației, datoriile respective vor fi achitate, astfel că nu se vor mai organiza cele două licitații.
„Nu se va vinde nimic, vom achita toate datoriile chiar zilele viitoare. Pentru grupul de firme a fost doar o situație de moment, inerentă în activitatea oricărei firme mari sau a unui grup de firme, dar acum situația s-a reglementat și, chiar zilele viitoare, se vor achita toate debitele către stat, dar și datoriile către furnizorii care au cerut intrarea în insolvență. Nu se va vinde nimic, pentru că nu va mai fi cazul, totul e bine, vom plăti ce avem de plătit, și totul va intra în normal”, a declarat Adrian Porumboiu pentru Est News.