de Simona MIHĂILĂ
Într-un singur an, concediile medicale acordate vasluienilor aflați în șomaj au însumat… 20 de ani. O lege nătângă le permite șomerilor aflați în plată să-și prelungească perioada de șomaj cu ajutorul concediilor medicale fictive. Peste 4 miliarde de lei vechi au intrat, numai în 2014, în buzunarele bolnavilor mai mult sau mai puțin închipuiți, iar anumiți medici de familie nu sunt tocmai străini de această uriașă păcăleală.
Fenomen cel puțin paradoxal în județul Vaslui: imediat ce intră în șomaj, mii de vasluieni sunt loviți subit de boală și solicită instituțiilor statului, urgent, concediu medical.
O lege făcută cu picioarele, ca multe altele în România, pune pe tavă o păcăleală de care nu mulți se dau în lături să profite, iar principalul țepuit în toată această afacere este bugetul public și, implicit, oamenii de bună credință. Legea prevede că și șomerii în plată au dreptul la concediu medical, așa încât perioada de șomaj se prelungește automat cu numărul de zile în care s-au aflat în concediu medical.
Lăsându-i deoparte pe cei cu adevărat bolnavi și care au, realmente, nevoie de îngrijiri medicale, pentru mii de șomeri indemnizați această prevedere legală este un șiretlic prin care își prelungesc perioada de stat acasă, câștigând bani în același timp.
Fenomenul are loc peste tot în țară. O anchetă jurnalistică făcută recent de unele posturi de televiziune centrale în câteva județe din țară (Cluj, Olt, Iași) au arătat că, de la an la an, concediile medicale acordate șomerilor în plată sunt tot mai multe. Cifrele prezentate de colegii jurnaliști erau catalogate ca fiind „îngrijorătoare”.
Comparația pe care ziarul nostru a făcut-o, însă, cu statistica pe care ne-a pus-o la dispoziție Agenția Județeană de Ocupare a Forței de muncă (AJOFM) Vaslui i-ar putea face să roșească pe șomerii din județele mai sus amintite, care nu au reușit nici pe departe să atingă „performanța” din județul Vaslui. Aici, în 2014, au fost necesare peste 1.500 de concedii medicale pentru a-i pune pe picioare pe șomerii bolnavi. Media a fost de 126 de concedii medicale pe lună, chiar și de cinci ori mai mare decât în județele cu statistici rușinoase.
Calculele arată că, în total, a fost vorba de 7.500 de zile de îngrijiri medicale acordate șomerilor, adică, într-un singur an, numărul de concedii medicale a însumat peste 20 de ani.
Medici de familie care ajung la ciocolata bolnavilor închipuiți
Având în vedere că anul trecut, în evidențele AJOFM, au fost în plată puțin peste 3.000 de vasluieni, se poate desprinde concluzia că circa o jumătate a cerut prelungirea perioadei de șomaj pe motiv de boală. Calculul ar fi nedrept, însă, căci în timp ce unii au fost de bună credință și nu au cerut bani pentru îngrijiri medicale nici măcar dacă au fost bolnavi, alții au prezentat documente medicale chiar și de două sau trei ori în timp ce primeau de la stat indemnizație de șomaj.
Părtași la această păcăleală în masă nu sunt doar șomerii, pentru care foamea este mai puternică uneori decât spiritul de corectitudine civică, ci medicii de familie, cei care eliberează concediile medicale. Asupra lor s-au îndreptat și ochii responsabililor din ministerele de resort, în momentul în care au fost contactați de jurnaliști.
Un vasluian care a recunoscut în fața reporterilor Est News că, în perioada șomajului, a beneficiat de concedii medicale fără să fie bolnav, descrie exact „cum se procedează”: „Eu am cerut de vreo trei ori medical în cele nouă luni de șomaj. Mă duceam la doamna doctor cu o ciocolată, o înghețată, o floare ceva și mă rezolva. Cum mă vedea, de la ușă mă lua: «Mă, iar ai venit? Ia zi, ce mai ai de data asta?» Eu ziceam că am gripă, ori că am amețeli mari și gata. Nu-i așa greu dacă ai voință”.
Daniel Olteanu, șeful AJOFM Vaslui, ne-a declarat că instituția este cu mâinile legate în fața acestui fenomen: „Din păcate, noi nu avem ce face. Agenția este obligată să ia act de documentele prezentate de șomeri. Legea după care funcționăm nu ne dă prea multe de ales”.
Medicii de familie pot alege, însă. Chiar dacă nimeni dintre cei care nu sunt medici nu poate infirma sau confirma un diagnostic, medicul este dator să facă alegeri în fața propriei conștiințe.
Sumele plătite de statul român anul trecut pentru cei 20 de ani de concediu medical acordat șomerilor mai mult sau mai puțini bolnavi din județul Vaslui se ridică la peste 430.000 de lei brut, adică 4,3 miliarde de lei vechi. O anchetă temeinică din partea organelor în drept ar putea spune exact cât anume din această sumă a ajuns în buzunarele bolnavilor închipuiți.
Dacă-i mult sau puțin, o poate spune însuși faptul că într-o țară în care sistemul medical este prăbușit, sunt încă oameni care mor din cauza lipsei unui aparat de diagnosticare care ar costa chiar și jumătate din această sumă.