*Cabinetele medicale școlare, dar mai ales cabinetele stomatologice din școli, abia se târăsc din cauza stocurilor reduse de medicamente, materiale sanitare și materiale stomatologice. În continuare, vor fi nevoie să strângă cureaua întrucât de la bugetul local nu vor vedea nici anul acesta prea mulți bani.
Pentru aprovizionarea cu materiale a celor 19 cabinete medicale școlare și două cabinete stomatologice din Bârlad, conducerea orașului a alocat niște „firimituri”: 50.000 de lei, o sumă infimă față de necesar.
Medicii stomatologi abia dacă vor reuși ca, pe lângă consultații, să făcă mici intervenții. De tratamente mai costisitoare nici nu se pune problema.
O situație ceva mai bună se înregistrează la cabinetul stomatologic de la Școala „Iorgu Radu”. Aici, pe lângă un medic stomatolog există și un ortodont. Numărul copiilor care apelează la ortodont, pentru aparate dentare, este destul de mare, dat fiind faptul că manopera este mult mai ieftină față de cabinetele particulare din oraș.
Cabinetele medicale școlare au o dotare minimală, atât cu medicamente cât și cu instrumentar. Atunci când se confruntă cu cazuri care necesită intervenții medicale mai complexe, elevii sunt trimiși la spital.
Dacă dotarea cu materiale și medicamente este responsabilitatea Primăriei Bârlad, plata cadrelor medicale nu. Cei trei medici stomatologi de la Liceul „Mihai Eminescu” și Școala „Iorgu Radu”, și cele 25 de asistente medicale de la cabinetele din grădinițe, școli și licee, sunt plătiți de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care virează sumele necesare salariilor către autoritățile locale. Anul acesta, suma alocată plății salariilor cadrelor medicale din școli este de 1.088.000 de lei. (Mihaela NICULESCU)