de Marian MOCANU
Controversatul consilier județean Viorel Istrate a fost prins că fura gaze naturale printr-o metodă întâlnită și la alți oameni de afaceri: modificarea contoarelor astfel încât să nu înregistreze corect consumul. Viorel Istrate a ajuns în atenția opiniei publice datorită mai mltor scandaluri în care a fost implicat. Cel mai important dintre acestea este legat de faptul că, deși exclus din PPDD, acesta și-a păstrat scaunul de consilier județean până la sfârșitul anului trecut, când a migrat la PSD.
Consilierul județean Viorel Istrate (PSD) este cercetat pentru furt de gaze, după ce a fost prins cu contorul modificat, pentru a nu înregistra consumul real. Reprezentanții societății de distribuție a gazelor naturale au efectuat, vineri, un control la locuința din Muntenii de Jos a consilierului județean, unde au constatat nereguli la un contor. Operatorul a făcut o sesizare la poliție, iar mai mulți agenți s-au deplasat la fața locului pentru verificări. În cele din urmă, polițiștii i-au luat lui Istrate contorul modificat, nu înainte de a întocmi un dosar penal pe numele său pentru infracțiunea de furt calificat.
„Operatorul de gaz a făcut o sesizare la numărul de urgență 112 cu privire la faptul că, în urma verificării contorului de înregistrare a consumului de gaze naturale la o locuință din comuna Muntenii de Jos, au fost constatate modificări în interiorul contorului. La fața locului s-au deplasat polițiști de la postul de poliție al comunei Muntenii de Jos, care au efectuat cercetări și au ridicat contorul, urmând a fi dispusă o expertiză în acest caz. Urmare a sesizării, polițiștii au întocmit dosar pentru comiterea infracțiunii de furt calificat”, a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
În cazul în care va fi găsit vinovat, Viorel Istrate ar putea fi condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 3 și 10 ani de închisoare pentru furt calificat.
Furturile de gaze naturale, la modă în județul Vaslui
Consilierul județean Istrate nu este singurul ales care a încercat să-și reducă facturile la gaze naturale intervenind ilegal asupra contoarelor. Acum un an, angajații hușeni ai furnizorului de gaze au descoperit mai multe persoane, unele din lumea bună a orașului, care aveau contoarele măsluite, fiind arestate două persoane care, în schimbul unei taxe, făceau modificările necesare aparatelor de înregistrare a consumului.
Printre cei care au fost cercetați pentru furt de gaze se aflau nu doar mai multe persoane fizice sau patroni cu dare de mână din municipiul Huși, dar și un un fost subprefect al județului, Sergiu Marian și fratele acestuia, dar și un consilier local, Cătălin Dogaru. În cazul acestuia din urmă, au fost descoperite contoare măsluite la trei dintre societățile pe care le administra, asta după ce scandalul a izbucnit la cafeneaua „Caffe Noir”, unde consilierul Dogaru era coproprietar și unde lucrătorii Gaz Est au găsit primul contoar defectat intenționat.
Consilierul nu a recunoscut că ar fi plătit pentru a i se umbla la contoar, declarând chiar că, dat fiind faptul că aparatul respectiv fiind pe domeniul public, oricine putea umbla la el. Ulterior, când cercetările au luat amploare, pentru a scăpa de urmărirea penală, consilierul Dogaru, dar și celelalte 18 persoane cercetate în acest dosar, a achitat operatorului de gaze naturale întreg prejudiciul, estimat la peste un miliard lei vechi.
Cine este Viorel Istrate?
Viorel Istrate a fost ales, în anul 2011, președinte al Organizației Județene a PPDD, iar anul următor a candidat pentru un loc în Consiliul Județean. După alegeri, Istrate a fost contestat atât de ceilalți membri vasluieni a partidului, dar și de conducerea centrală, fiind ulterior nu doar schimbat din funcție, dar și exclus din partid. Cu toate acestea, el nu a recunosctu aceste hotărâri. Legal, pierzând susținerea partidului, Viorel Istrate ar fi trebuit schimbat din calitatea de consilier județean, însă cu sprijinul consilierilor PSD, a reușit să rămână în funcție până la sfârșitul anului 2014, când s-a înscris în partidul roșu.
Dacă nu va primi vreo condamnare definitivă pentru furt de gaze naturale, Viorel Istrate are șanse mari să-și încheie mandatul de consilier județean și chiar să candideze pentru un al doilea.
Un alt scandal grație căruia Istrate a ajuns cunoscut publicului vasluiean este legat de un teren în suprafață de 4.095 mp, situat în centrul orașului, vizavi de Palatul Copiilor, teren pe care o mătușă de-a sa l-a revendicat după anii 1990. Pe terenul respectiv, fostul primar Victor Cristea dorea să ridice sediul noii primării, dar, după ce a fost ridicată fundația și primul etaj, lucrările au fost abandonate. În anul 2008, noul primar Vasile Pavăl a dispus restituirea în natură a suprafeței de 1.557 mp, urmând ca pentru diferența de teren să fie acordate despăgubiri. O condiție esențială a retrocedării era ca Viorel Istrate, să achite contravaloarea construcției, care, conform unei expertize, se ridica la circa șapte miliarde lei vechi. Viorel Istrate a contestat suma respectivă, drept pentru care s-a făcut o nouă expertiză, din care reieșea un cost al lucrărilor de doar trei miliarde de lei vechi, însă nici această sumă nu a fost agreată de Istrate, care a făcut propria expertiză, din care reieșea că, de fapt, valoarea construcției este zero! După alte discuții și procese, a fost stabilită drept sumă care ar trebui plătită primăriei cea din a doua expertiză, respectiv trei miliarde lei vechi, sumă pe care Viorel Istrate nu a achitat-o, în consecință Primăria Vaslui demarând procedurile de executare silită, în primă fază blocând conturile consilierilor. Scandalul este departe de a se fi încheiat, Istrate încercând să determine primăria să-i retrocedeze terenul în cauză fără a plăti vreun ban, în acest scop încercând folosind toate mijloacele, inclusiv făcând presiuni asupra autorităților județene prin intermediul unei televiziuni naționale, care a făcut public un reportaj în care Viorel Istrate își arăta „dreptatea” și demasca „abuzurile” făcute de autoritățile locale.