de Mihaela NICULESCU
Vineri, 27 martie, va fi comemorat, la mormântul său din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, Gheorghe Andronache. În urmă cu 97 de ani, locotenent-colonelul Gheorghe Andronache făcea parte, ca reprezentant al armatei, din delegația care a semnat actul de unire a Basarabiei cu România. Fostul șef de stat major din Basarabia s-a refugiat în România după ce Basarabia a fost luată de Uniunea Sovietică în 1940. A locuit mai întâi la Craiova și apoi s-a mutat la Bârlad.
„Eram vecini. Mi se părea un om închis în sine, izolat. Nu știam atunci cine era și ce merite avea de fapt Gheorghe Andronache. A fost filat de securitate. Într-o zi a anului 1970 a fost chemat la securitate, dar nu s-a mai întors acasă. A fost găsit mai târziu mort. Gheorghe Andronache este autorul unei cărți document – „Atlasul Basarabiei”, pe care Adrian Năstase a simțit nevoia să o reediteze. Neștiind că scriitorul avea, de fapt, o nepoată care deținea drepturile de autor, cartea a fost ulterior retrasă de pe piață”, a declarat profesoara Maria Marin.
Comemorarea patriotului Gheorghe Andronache va avea loc cu prilejul zilei de 27 martie, dată la care în 1918 Basarabia s-a unit cu România. Omagierea va fi posibilă grație Mariei Vieru Ișaev, cercetător istoric cu dublă cetățenie (română și moldovenească). Aceasta a descoperit, în urma unei munci de documentare asiduă, mai multe morminte ale refugiaților basarabeni, cum ar fi cel al lui Pan Halippa, în București, dar și a altor refugiați înmormântați la Cernica sau în localități din Ardeal. Maria Ișaev a aflat de existența lui Andronache, din corespondența lui Pan Halippa, care a făcut parte din Sfatul țării și care coresponda deseori prin intermediul scrisorilor cu Gheorghe Andronache.
La comemorarea eroului basarabean va fi prezentă o rudă a acestuia, veteran de război, reprezentanți ai autorităților locale și membri ai Asociației „Pro Basarabia” filiala Bârlad.