Est News

„7 Cuvinte” – povestea unui biruitor

de Mihaela NICULESCU

Astăzi, de la ora 18.30, bârlădenii sunt așteptați la Teatrul „Victor Ion Popa”, unde, pe un ecran special, va rula un film emoționant despre o personalitate puternică și sensibilă în același timp, despre un om care a militat pentru libertatea spirituală, chiar dacă asta l-a costat 21 de ani din viață, cât l-au ținut comuniștii în temniță. Însă, închisoarea l-a făcut mai puternic și mai apropiat de Dumnezeu.
Despre părintele Gheorghe Calciu se vorbește în acest documentar realizat de bârlădeanul Andu Negoiță, absolvent al unei școli de film din America, pentru care, părintele Calciu a fost omul care i-a influențat cel mai mult viața.

„Sunt povești care simți că mor și e bine să le faci cunoscute, să rămână vii. E păcat să n-o faci, mai ales când ai cunoscut atât de mult personajul”, ne-a declarat regizorul Andu Negoiță.

Gheorghe Calciu s-a născut în 1925 la Mahmudia, într-o familie cu 11 copii, neștiutori de carte. Cu toate acestea, Gheorghe Calciu s-a dovedit un copil cu dragoste de învățătură și a reușit să fie admis la Facultatea de Medicină din București, unde a urmat cursurile doar doi ani. Comuniștii l-au arestat în 1948, pentru că Gheorghe Calciu făcea parte din „Frăția de Cruce”, aripa tânără a mișcării legionare. A stat în temniță 16 ani și după ce a fost eliberat a urmat Facultatea de Filologie (secția Franceză), și Teologia, la București. Părintele Iustinian i-a ignorat cazierul politic pentru a i se permite să urmeze Teologia. Gheorghe Calciu a fost apoi profesor de teologie la Seminarul din București. Și-a dat doctoratul cu părintele Stăniloaie. Greutățile nu l-au ocolit nici în anii care aveau să vină. Cartea „Cele șapte cuvinte către tineri”, scrisă de părintele Calciu, un testament pentru libertatea spirituală a oamenilor, fără însă a fi soclul unei ideologii, l-a adus, din nou, în închisoare. Mesajul cărții, așa cum a fost înțeles de către comuniști, i-a determinat pe aceștia să-l condamne din nou.
„Inițial a fost condamnat la moarte, dar la presiunea Occidentului pedeapsa a fost schimbată în condamnare pe viață. Presiunea americană, prin intervenția președintelui Ronald Reagan, a fost cea care a determinat eliberarea sa din închisoare după numai cinci ani de detenție. Gheorghe Calciu a făcut un legământ. Acela că dacă va ieși viu din închisoare, va sluji într-o biserică. De fapt, părintele Calciu s-a apropiat foarte mult de Dumnezeu în închisoare, fapt care l-a ajutat să reziste 21 de ani în temnițele de la Pitești, Gherla, Jilava și Aiud”, a mai spus Andu Negoiță.

Părintele Gheorghe Calciu a scăpat de gratiile pușcăriilor când împlinise 60 de ani, în 1984. În 1985 a fost obligat să părăsească țara. A plecat în America, unde și-a făcut o parohie, a adunat în jurul lui un grup de tineri și a adus astfel un suflu proaspăt pentru Biserica Ortodoxă americană, care este independentă și nu primește fonduri de la stat. A format o comunitate foarte puternică în America, unde a militat pentru o lume mai bună. Americanii l-au prețuit enorm și l-au considerat ca pe unul de-al lor.
Imediat după Revoluție, în 1990, părintele Calciu s-a întors în România, unde a fost ignorat complet. Nu i s-a oferit nici catedră, nici parohie, ba mai mult, a fost condus la aeroport pentru a părăsi țara.
Părintele Calciu a ajutat foarte multă lume, mulți români care nu aveau forme legale de ședere în SUA. A fost un om deosebit, cu o carismă imensă, un om liber cu care România s-ar fi putut mândri.
„Părintele Calciu m-a ajutat să ajung la liniștea sufletească, cea care poate opri timpul în loc. Suferința la marginea imposibilului l-a purificat”, consideră regizorul documentarului.
Filmul „7 Cuvinte”, pe care sunteți invitați să-l vizionați astăzi, a fost realizat cu sprijinul Mânăstirii Diaconești, Abis Studio și Legenda Film. Documentarul a fost realizat în opt luni, filmările făcându-se atât în SUA cât și în România și se bazează pe mărturiile celor care l-au cunoscut pe minunatul părinte Gheorghe Calciu, atât de prigonit în țara sa.

Exit mobile version