de Mihaela NICULESCU
Bârlădenii mai au un motiv de mândrie: cozonacul produs de o firmă de patiserie și cofetărie din orașul lor a fost considerat, în urma unui concurs jurizat de specialiști de marcă din România și Ungaria, cel mai bun.
Timp de două zile, pe 19 și 20 martie, la Târgu Mureș s-a desfășurat a VII-a ediție a concursului internațional GastroPan. O patiserie din Bârlad s-a întrecut cu 80 de firme din domeniu, la cele trei categorii ale concursului, fiind revelatia competiției: la categoria patiserie a obținut premiul I pentru cel mai bun cozonac. Tot Locul I a ocupat și la categoria Tortul Anului – Inovația gustului. Societatea a obținut și un loc III la categoria Creație artistică în pastă de zahăr – „Tort Vintage”.
Deși a fost a doua participare la acest concurs de anvergură, inițiat de o binecunoscută revistă de specialitate, firma bârlădeană a reușit să se impună grație unei viziuni novatoare, surclasând firme de patiserie și cofetărie cu tradiție de zeci de ani din România. În doar doi ani, de când firma se ocupă de acest domeniu, a reușit să se remarce atât prin aspectul cât și prin conținutul și gustul produselor realizate cu talent și pasiune.
„Am fost onorați să primim această distincție specială în patiserie – <Cel mai bun cozonac> . Cred că cea care a câștigat de fapt este rețeta veche, de la bunica, cea care făcea cel mai gustos cozonac, cu multe ouă, unt, coajă de lămâie și portocală și umplutură de nucă și cacao. Cozonacul de la Bârlad a cântărit 12 kilograme și a fost foarte apreciat de juriu”, ne-a declarat Ada Elena Cazacu, managerul firmei.
Tortul cu care firma bârlădeană de cofetărie a reușit să ocupe locul I la GastroPan a fost o prăjitură inovativă – „Tort rustic”. Pentru că tema din acest an a fost „Inovația gustului”, cofetarii bârlădeni au folosit o rețetă inedită de tort. Blatul a fost realizat din bezea, nucă și mac, și nu a conținut deloc făină. Cremele folosite au fost una de roșii și alta din grâu fiert, zeamă de lămâie, răzătură și smântână. Tortul a fost acoperit cu frișcă, în forma unei scoarțe de copac.
„Am vrut să creăm un tort cu costuri reduse, care să se pregătească repede, un tort simplu și sănătos”, a mai spus Ada Cazacu.
Priceperea și ingeniozitatea patiserilor bârlădeni a impresionat asociația brutarilor și patiserilor Rompan în așa măsură încât le-au propus autorilor minunatului cozonac câștigător să colaboreze și pe viitor să realizeze împreună cel mai mare cozonac din lume, cu care să intre în Cartea Recordurilor. Acesta se va coace într-un cuptor ce urmează să fie construit într-unul din parcurile Bucureștiului.