Est News

SSD-uri cu până la 10 TB spațiu de stocare, disponibile în viitorul apropiat

de Dan Dobrovolschi

Dispozitivele Solid State Drive (SSD) și alte medii de stocare bazate pe tehnologie NAND Flash sunt pe cale să facă probabil cel mai important salt evolutiv de până acum, posibil cu ajutorul unei noi tehnologii de împachetare a chip-urilor de memorie Flash, care permite creșterea dramatică a capacității de stocare fără a ajunge la costurilor de fabricație exagerat de mari.

Botezată 3D NAND, tehnologia susținută de Intel, Toshiba, Micron și alte nume grele din industrie presupune gruparea chip-urilor de memorie Flash în mod suprapus, înghesuind până la 48 chip-uri NAND Flash într-un singur pachet BGA, oferind viteze de transfer și fiabilitate superioară chip-urilor NAND cu un singur strat întâlnite în actuala generație de dispozitive. Pornind de la mostre de test cu o capacitate de 16GB per strat în cazul Toshiba, Intel și Micron produc deja chip-uri 3D NAND cu 32 straturi, având capacități de 32GB per strat, urmând ca în viitorul apropriat să ofere și versiuni cu 48GB per strat. Practic, asta înseamnă că putem avea SSD-uri cu format M.2, gata de inserat în slot-ul PCIe al laptopurilor ultra-portabile, oferind până la 3.5TBcapacitate de stocare. Trecând la formatul 2.5˝, întâlnit la hard disk-urile pentru laptop, SSD-urile realizate folosind chip-uri de memorie 3D NAND vor putea oferi capacități chiar și de 10TB, la nivelul unui hard disk de ultimă generație bazat pe formatul 3.5˝ și cu viteze de transfer/timp de acces net superior.

Potrivit Toshiba, tehnologia 3D NAND este în prezent în faza de perfecționare și pregătire pentru demararea producției de masă, mostre tehnologice funcționale fiind trimise partenerilor pentru testare și evaluare. Astfel, dacă totul decurge conform așteptărilor, primele produse echipate cu noile chip-uri de memorie 3D NAND ar trebui să ajungă în magazine peste aproximativ un an. Cât despre mult așteptata scădere a prețurilor la SSD-uri, ne putem aștepta la reduceri graduale, întinse pe o perioadă ceva mai mare de timp. Probabil, este prematur să ne luăm rămas bun de la hard disk-urile cu platane rotative, deocamdată.

Sursa: go4it.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version