Est News

Vaccinarea antirabică, în impas!

de Răzvan CĂLIN

Până în prezent, doar sub 20% din cei peste 140.000 de câini din județ au fost vaccinați antirabic.

În momentul de față, medicii veterinari vasluieni se confruntă cu o situație fără precedent: campania de vaccinare antirabică se derulează extrem de anevoios. Demarată încă din luna octombrie a anului trecut, acțiunea ar fi trebui finalizată până la sfârșitul lui 2014, așa cum s-a întâmplat de regulă și în anii trecuți. Numai că, de această dată, situația este mai mult decât delicată dacă ne gândim că doar sub 20% din cei 143.000 de câini din județ au fost vaccinați (și microcipați, așa cum prevede legislația în vigoare).
”În consecință, se poate spune că vaccinarea antirabică a debutat cu stângul. Sub 20% din totalul câinilor din județ este foarte puțin. Conform normelor în vigoare, acum, odată cu vaccinarea antirabică trebuie și microcipat fiecare câine. Costurile legate de vaccinare sunt suportate de statul român, însă cele legate de microcipare intră în grija proprietarilor de animale. Iar acestea pot ajunge la 15 lei de fiecare exemplar. Ei, de aici apar probleme. Când te duci, spre exemplu, la un om de la țară, care are în curte câte cinci sau șase câini și îl anunți că are de dat 90 de lei, îl apucă toți nervii. Alții, au avut reacții de genul: <Du-te, dom’le de aici, mai lipsește să ne microcipați pe noi, oamenii!>. Un lucru estre clar: populația nu răspunde cererii noastre. Iar situația este gravă și poate degenera și mai urât. În primul rând, imunizarea tuturor câinilor este o metodă de prevenire a apariției unor focare de rabie și, nu în ultimul rând, sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol”, ne-a declarat Ioan Bejan, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui.
În consecință, acțiunea de vaccinare antirabică și microcipare a fost prelungită, medicii veterinari sperând că, în cele din urmă, populația va înțelege importanța acestei campanii.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version