de Răzvan CĂLIN
Este titlul unei campanii ce va fi derulată de Asociația „Bună ziua, copii din România” și care vizează ajutorarea a 120 de copii cu dizabilități.
Asociația umanitară „Bună Ziua, Copii din România” va derula, timp de 14 luni, un proiect care îi are în centru pe 120 de copii cu dizabilități din trei comune învecinate Bârladului: Grivița, Puiești și Zorleni. Intitulat „Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere”, proiectul va fi lansat astazi, în cadrul unei conferințe de presă, ce va fi susținută la Complexul de Servicii Comunitare nr. 1 din Bârlad.
„Prin acest proiect ne propunem ca, timp de 14 luni să venim în ajutorul a 120 de copii cu vârste cuprinse între trei și șapte ani, din cele trei comunități rurale. Vorbim aici de copii cu întârzieri ușoare în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a unor capacități cognitive, de comunicare și sociale. Astfel de copii din mediul rural prezintă un risc crescut de a deveni niște copii vulnerabili pentru că, în afară de discrepanțele dintre urban și rural în accesarea serviciilor educaționale și de sănătate, se mai confruntă și cu problema lipsei serviciilor de recuperare. Astfel de copii, din cauza sărăciei, sunt în imposibilitatea accesării unor servicii de reabilitare. Or, proiectul nostru urmărește tocmai rezolvarea acestor probleme. De aceea va fi înființat un serviciu abulatoriu de intervenție și recuperare în mediul natural al copilului (adică acasă sau la grădiniță). Vom iniția de asemenea un program de educație timpurie, initulat Grădinița de Vară Mobilă, vom organiza cursuri pentru părinți folosind metode moderne și vom încerca să dezvoltăm lucrul în rețea prin încheierea de parteneriate cu instituții ce au responsabilități îm domeniul social, educațional și medical”, a precizat într-un comunicat remis redacției noastre Mihaela Zanoschi, director executiv al Asociației „Bună Ziua, Copii din România”.
Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Fondul ONG în România în cadrul Mecanismulu Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 – 2014 și valoarea acestuia se ridică la 79.111,24 euro (grant nerambursabil), la care se adaugă alți 8.144,24 euro, reprezentând contribuția asociației.