de Roxana NĂSTASĂ
Vasluienii, atât cei asigurați în sistemul public de sănătate, cât și cei neasigurați, vor beneficia de mai multe servicii medicale, începând cu 1 aprilie 2015, se menționează într-un act normativ care modifică pachetele medicale valabile până la 30 martie. Astfel, de la 1 aprilie numărul consultațiilor efectuate de medicul de familie la domiciliul pacienților se dublează. De asemenea, gravidele au, potrivit noii hotărâri, dreptul la o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină și la o consultație în primul trimestru de după naștere. Totodată, vaccinarea copiilor va trece de la medicina școlară la medicul de familie, iar pacienții intrenați în spitale nu-și vor mai lua medicamente singuri.
Modificările la pachetul minimal de servicii și la pachetul de servicii de bază sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 205/2015, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 30 martie, și care a intrat în vigoare de la 1 aprilie.
Potrivit acestui act normativ, de la 1 aprilie a crescut numărul de consultații la care au dreptul pacienții, indiferent că sunt plătitori de contribuții la Sănătate sau nu, și au fost introduse în pachete anumite servicii noi. Trebuie menționat că, actul dispune însă și de eliminarea unor consultații, cum sunt de exemplu, cele pentru pentru serviciile de planificare familială, ce includ consilierea privind planificarea familială și indicarea unei metode contraceptive.
Pe de altă parte, pentru fiecare situație de urgență pentru care se dă primul ajutor sau care este rezolvată la cabinetul medical, se acordă, de la 1 aprilie, o consultație pe persoană, indiferent dacă aceasta este sau nu înscrisă pe lista unui medic de familie. Totodată, medicii de familie vor putea acorda o consultație preventivă.
Pentru serviciile acordate pacienților neasigurați, în regim de spitalizare continuă și de zi, biletul de internare nu mai este necesar. În același timp, internarea în spitalizare de zi se va face atât în cazul urgenței medico-chirurgicale, cât și în cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale căror afecțiuni nu necesită izolare).
Numărul de consultații la domicliu, dublat
De asemenea, potrivit noii hotărâri, medicii de familie pot acorda la domiciliu 42 de consultații pe lună, față de cel mult 21 permise până acum, însă nu mai mult de trei consultații pe zi. Aceste examinări se pot acorda asiguraților nedeplasabili din cauză că sunt invalizi, asiguraților cu boli cronice (cu evoluție lentă) sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor care au cel mult un an, copiilor cu vârsta de până la 18 ani cu boli infectocontagioase și lăuzelor.
A crescut numărul examinărilor pentru bolile cronice
Numărul examinărilor pentru afecțiunile cronice au crescut și ele de la 1 aprilie. Mai exact, pentru evaluarea clinică și paraclinică, prescrierea tratamentului și urmărirea evoluției asiguraților vor fi acordate, cel mult patru consultații pe trimestru, în limita a două pe lună, față de o consultație pe lună sau trimestru, cum era până acum.
Un alt lucru nou este faptul că, de la 1 aprilie se poate face și examinarea pentru constatarea morții, cu sau fără eliberarea de acte medicale. În cazurile suspecte, în care este necesară o expertiză medico-legală, medicul nu va putea să elibereze certificatul de deces.
Spirometria, introdusă de la 1 aprilie
Noua hotărâre mai prevede, pentru creșterea accesului persoanelor asigurate la serviciile medicale, introducerea spirometriei (stabilirea funcției și capacității respiratorii a plămânilor cu ajutorul unui aparat special de măsurare) în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie. Spirometria este introdusă de la 1 aprilie, pe lângă serviciile deja existente precum efectuarea și interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, ecografia generală de abdomen și pelvis. Problema este că foarte puține cabinete medicale de familie au în prezent spirometre, aparate necesare în diagnosticarea unor boli pulmonare precum astmul bronșic sau bronhopneumonia cronică obstructivă.
Vaccinarea copiilor, făcută de medicul de familie
Și vaccinarea copiilor trece de la 1 aprilie de la medicina școlară la medicul de familie. Vaccinările vor fi făcute la fel ca până acum, pe baza calendarului stabilit de Ministerul Sănătății, numai că vor fi făcute de medicii de familie.
Gata cu medicamentele cumpărate de pacienți la internare!
Noul act normativ mai subliniază și faptul că spitalele care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligate să asigure bolnavilor internați tratamentul de care au nevoie, fiind interzis să mai trimită pacienții să-și cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care ulterior să le deconteze. Această interdicție era valabilă și până la 1 aprilie, fiind respectată însă mai mult pe hârtie. În cazul în care la internare vi se solicită să cumpărați medicamente sau materiale sanitare care mai apoi nu vă sunt decontate, puteți semnala această neregulă.
Psihoterapie și kinetoterapie pentru copii cu autism
Tot de la 1 aprilie, sunt introduse psihoterapia pentru copii sau adulți și kinetoterapia pentru copiii cu autism. Tot potrivit HG 205, în lista serviciilor diagnostice și terapeutice vor fi incluse, și recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al rănilor abdominale, intervențiilor chirurgicale după cezariană, tratamentul sarcinii extrauterine operate, histerectomiei (îndepărtarea chirurgicală a uterului), endometriozei și sfatul genetic.
Horărârea mai prevede și introducerea unor servicii precum ecografia transrectală, examenul radiologic al articulațiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanță de contrast și colangio RMN.
În plus, pacienții asigurați vor putea apela la medicul de familie, în timpul programului de lucru în cabinet, pentru administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil.