de Marian MOCANU
Mai multe echipamente de salubrizare stradală au intrat în dotarea Goscom SA, printr-un proiect transfrontalier derulat de municipalitățile din Vaslui și Cahul, Republica Moldova. Încă de ieri noile utilaje au fost puse la treabă.
Municipalitatea vasluiană a achiziționat o mașină de măturat și spălat străzi, trei compactoare pentru deșeuri de 18 mc, trei aspiratoare stradale, un utilaj de spălat containere de deșeuri și 500 de containere, din care 160 din plastic pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
„Astăzi este un moment important pentru comunitatea noastră – echiparea operatorului de servicii de salubritate Goscom SA cu echipamente moderne. Acest lucru înseamnă servicii de mai bună calitate cu echipamente moderne, de care vor benefiocia toți locuitorii municipiului Vaslui. În plus, având aceste utilaje noi, mai eficiente, este posibil să putem coborî prețurile la serviciile de salubritate. Vasluiul este în plină modernizare, iar finalizarea acestui proiect prin achiziția de utilaje și a serviciilor aferente se suprapun peste proiectul de reabilitare a străzilor. Vom continua cu colectarea selectivă a deșeurilor, complex de servicii care vor îmbunătăți și mai mult calitatea vieții în municipiul nostru. Vreau să felicit toată echipa care a contribuit la elaborarea și implementarea acestui proiect, inclusiv pe omologii noștri din Cahul, cu care am identificat câteva zone de interes comune. Finalizarea cu succes a acestui proiect crează premisele unei continuări a colaborării și pe alte domenii”, a declarat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
La rândul său, Petru Burlacu, primarul orașului Cahul, Republica Moldova, a spus: „Foarte multe depind de succesul, seriozitatea și corectitudinea implementării acestui prim proiect realizat cu finanțare europeană. Noi, cahulenii, avem foarte multe probleme, vasluienii dunt cu câțiva pași înaintea noastră și pot spune că pentru noi, pe lângă beneficiile evidente ale acestui proiect, am învățat foarte multe de la omologii români. Doresc ca relația noastră să se dezvolte pe diferite domenii, inclusiv pe cultură, și să implementăm și alte proiecte împreună”.
„Este important faptul că se consolidează relațiile între cetățenii Republicii moldova și cei ai României, și s-au găsit disponibilități pentru conlucrare în vederea realizării și implementării acestui proiect. Rezultatele acestui proiect îl vedeți acum, aici, și-l veți constata pe viitor. Cei care au depus aceste eforturi merită felicitați și încurajați să continue colaborarea și în alte domenii”, a spus președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
În afara achiziționării echipamentelor de salubritate stradală, proiectul mai are drept componente eliminarea depozitelor neautorizate de deșeuri, extinderea zonei de colectare a deșeurilor, dar și campanii de colectare a deșeurilor din păduri sau alte zone verzi. Scopul declarat al acestui proiect este de a aborda lipsa de echipamente specifice, dar și de a promova schimbul transfrontalier de bune practici în domeniul salubrizării orașului și de a crește gradul de conștientizare a cetățenilor cu privire la impactul deșeurilor asupra mediului.