de Marian MOCANU
Oameni de afaceri, responsabili ai instituțiilor publice și ai autorităților publice locale și județene, au participat vineri, 3 aprilie, la conferința organizată de Afaceri.ro, cel mai mare program de afaceri din România. Scopul conferinței a fost acela de a pune în legătură principalii jucători ai mediului de afaceri vasluian și de a li se prezenta acestora oportunitățile deschise în perioada 2014 – 2020 îm domeniul dezvoltării afacerilor, a finanțării și asigurarea resurselor umane. La dezbateri a participat și Anca Laura Ionescu, ministru secretar de stat în ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Vineri, 3 aprilie, la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui a avut loc conferința Afaceri.ro, eveniment destinat să dezbată tendințele actuale ale mediului de afaceri regional. La conferință au participat circa o sută de invitați, pe lângă oameni de afaceri și reprezentanți ai instituțiilor publice din județul Vaslui, primarul Vasile Pavăl, prefectul Andrei Puică, președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, și Anca Laura Ionescu, ministru secretar de stat în ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri împreună cu Marius Alexa, directorul programului național de conferințe Afaceri.Ro.
Dezbaterile din timpul conferinței au cuprins mai multe teme, cum ar fi strategia de dezvoltare și implicațiile constituirii Zonei Metropolitane Vaslui asupra dezvoltării afacerilor din zonă, pașii de urmat în vederea atragerii de resurse financiare prin fonduri europene în anul 2015, sau nevoile de resurse umane calificate în zona Moldovei.
„Nu trebuie ca oamenii de afaceri să fie priviți ca niște hoți. Noi suntem cei care susținem economia, atât cea județeană, cât și cea națională. Trebuie, dimpotrivă, să beneficiem de sprijinul guvernanților și a autorităților locale pentru a ne dezvolta afacerile, lucru care, implicit, va crea mai multe locuri de muncă și mai mulți bani la buget”, a declarat Ionel Constantin, la începerea lucrărilor.
Acesta a fost susținut de prefectul Andrei Puică: „Administrația Publică nu poate crea locuri de muncă, mediul de afaceri poate face acest lucru. Am cerut guvernului mesajul de a face un plan de măsuri pentru redresarea economiei în regiunea Nord – Est, care include și județul Vaslui. De asemenea, am cerut autoritășilor de control de la nivelul instituțiilor județene să meargă mai mult pe prevenire, din păcate, politica Bucureștiului este de a se da amenzi, atât oamenilor de afaceri, cât și autorităților locale, pentru orice încălcare a legii. Mă bucur inițiativa organizării acestei conferințe, la care participă atât de mulți oameni de afaceri din județ. Împreună, mediul de afaceri, și administrația publică, trebuie să facem o echipă pentru a dezvolta această zonă”.
Vasluiul va deveni zonă metropolitană?
Poate cel mai interesant subiect prezentat la Conferința Afaceri.Ro a fost expunerea lui Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, cu privire la posibilitatea implementării proiectului de înființare a Zonei Metropolitane Vaslui. Acesta, conform proiectului, urmează ca în primă fază să cuprindă, pe lîngă municipiul Vaslui, alte 11 unități administrativ teritoriale, comune aflate pe o rază de 25 km în jurul Vasluiului, urmând a avea o populație totală de circa 90.000 locuitori. Ulterior, numărul total al comunelor care vor face parte din Zona Metropolitană Vaslui ar urma să crească la 25, totalul populației cuprinse fiind de circa 115.000 locuitori.
„Proiectul Zonei Metropolitane Vaslui a fost demarat în anul 2014, ca fiind una din modalitățile de accesare de fonduri nerambursabile europene care să ducă la o dezvoltare mai accentuată nu doar a municipiului vaslui, dar șim a comunelor din jur. Această structură organizatorică este deja funcțională și a fost deja înregistrată, după ce au fost făcuți toți pașii legali, fiind adoptate incluisv hotărârile Consiliilor Locale ce vor face parte din acest organism, care în perioada următoare va urma să funcționeze. Este nevoie de o strategie comună de dezvoltare, pentru armonizarea investițiilor, în scopul atragerii de fonduri în acest sens”, a declarat primarul Pavăl
Strategia comună prevede și o serie de proiecte ce urmează a fi implementate pe măsură ce se obțin finanțările necesare, proiecte care ar urma să dezvolte în primul rînd infrastructura de drumuri, și cea a rețelelor de apă, canalizare sau gaz metan, dar și obiective culturale sau de învățământ.
În ceea ce privește municipiul Vaslui, în Master Planul Zonei Metropolitane, au fost deja identificate o serie de priorități, în total fiind vorba de 41 d eproiecte care ar duce la dezvoltarea nu doar a orațului, ci a întregii zone.
Printre proiectele prezentate de primar ca făcând parte din Strategie de dezvoltare Economico-Socială a municipiului Vaslui și a comunelor învecinate, la loc de cinste se află tot reabilitarea drumurilor, a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, dar și alte priorități, printre care extinderea iluminatului public și preluarea acestui serviciu de la E.On, preluarea în patrimoniul primăriei a Palatului Copiilor și reabilitarea acestuia, înființarea unui parc tehnologic, construirea Spitalului Municipal, dar și deschiderea unui azil de bătrâni, cel mai probabil fie în pavilionul administrativ a fostei fabrici de mobilă, fie la Școala de Cooperație.
Mai sunt și alte proiecte de viitor, în afara realizării noii Case a Artelor, împreună cu Consiliul Județean Vaslui în fosta Casă a Armatei, ori preluarea cît mai curând a fostei unități militare, pe locul căreia se va ridica un centru rezidențial, construirea unui pasaj rutier la ieșirea din municipiul Vaslui spre Zona Industrială, pentru evitarea pe viitor a accidentelor rutiere în zona trecerii de cale ferată, construirea unui aerodrom și a unui bazin acoperit de înot, dar și a unui campus preuniversitar pentru învățământul tehnic sau profesional. Cu ocazia acestei prezentări, primarul Pavăl a dat o veste bună oamenilor de afaceri vasluieni.