de Roxan NĂSTASĂ
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui, celebrează pe 7 aprilie Ziua Mondială a Sănătății, ocazie cu care vor fi desfășurate în unitățile de învățământ din județ, acțiuni de informare, educare și comunicare pe tema acestui an, anume siguranța alimentației.
Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an pe 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
Tema pentru Ziua Mondială a Sănătății 2015 este Siguranța Alimentației, o temă de maximă importanță pentru toți oamenii de pe planetă și pentru multe părți interesate, incluzând guvernele, societatea civilă, sectorul privat, precum și agențiile interguvernamentale.
Scopul campaniei este de a stimula guvernul să îmbunătățească siguranța alimentației (prin campanii de sensibilizare a publicului și evidențierea acțiunilor în curs de desfășurare în acest domeniu), precum și încurajarea consumatorilor pentru a se asigura că alimentele din farfuria lor sunt sigure (să pună întrebări, să verifice etichetele, să urmeze sfaturile de igienă).
Siguranța alimentației este un domeniu de acțiune al sănătății publice care protejează consumatorii de riscurile de toxiinfecție alimentară sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ două milioane de persoane, din care o proporție însemnată sunt copii. Alimentele pot conține bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareică acută și până la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influența dezvoltarea socio-economică prin împovărarea sistemelor de sănătate, afectarea economiilor naționale, a turismului și comerțului.
Modificările în producția, distribuția și consumul alimentelor, modificările de mediu, apariția de noi germeni patogeni, rezistența microbiană dar și intensificarea turismului și comerțului, cu posibilitatea de diseminare fără a ține cont de granițe, impun întărirea sistemelor de siguranța alimentației, atât la nivel național cât și internațional.
În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății, având sloganul „De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie” este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.