de Mihaela NICULESCU
E incredibil până unde poate să ajungă inconștiența, indolența sau nesimțirea unor locatari de bloc. Profitând că sunt doar chiriași, câțiva locatari ai unui bloc ANL din Bârlad își permit să se poarte ca niște sălbatici. Ei confundă closetul cu haznaua din fundul curții, iar cei care au de suferit sunt vecinii lor de la parter, care se trezesc adeseori în casă cu dejecțiile din canalizarea înfundată. Recent, instalatorii chemați să intervină au scos din conducta înfundată un monstru cu cap de miel și corp din maiouri, chiloți, saci de aspirator, prosoape, suporturi de odorizante pentru WC.
„Timp de cinci zile am fost nevoiți să suportăm un miros îngrozitor de canal, atât pe holul blocului cât și în apartamente. Am crezut că s-a spart ceva la subsol. Abia puteai să respiri în casă, iar în baie trebuia să stai cu mască. Am dat cu clor, cu odorizante, dar nimic. Am stat cu geamurile larg deschise, dar degeaba, mirosul nu dispărea. De fapt, a sesizat mirosul și doamna de la CUP, care citește repartitoarele de căldură”, a declarat o locatară a blocului ANL.
Problema obturării canalizării cu diverse obiecte se repetă destul de des la blocul G2 și devine tot mai supărătoare din cauza nesimțirii unor locatari. Acest bloc face parte dintre puținele din oraș unde subsolul este perfect uscat: nu există țevi sparte, surgeri, există piesă de curățare la fiecare coloană, canalul de scurgere este foarte aproape de bloc. Singura mare problemă o reprezintă comportamentul unor locatari, sensibil asemănător cu al animalelor din junglă. Odată înfundată canalizarea, dejecțiile refulează și în subsol, dar și în băile celor de la parter. Chiriașii de la parter s-au săturat să scoată mizeria celor de la etaj.
Sâmbătă noaptea, la ora 1, un locatar de la parter a fost nevoit să solicite interventia instalatorilor CUP. Canalizarea refula prin vasul de toaletă mai tare ca niciodată.
„M-am săturat să văd atâtea mizerii, dejecții ieșind din closet. De cele mai multe ori, am încercat să rezolv singur problema. Dar toate au o limită. Venirea echipei de la CUP rezolvă pe moment problema, apoi se repetă”, a declarat omul, ajuns la capatul rabdarii.
Locuitul în comun, la bloc, înseamnă și respect și responsabilități, chiar dacă e vorba de chiriași. De rezolvarea problemelor locative, de regulă se ocupă CUP, cu excepția curățeniei pe scări și holuri. O dată pe săptămână, o femeie face curat, dar nici aceasta nu este plătită de toți locatarii, deși e vorba de doar cinci lei pe lună.
Reprezentantii CUP iau în calcul varianta de a-i pune la plată pe cei care nu respectă regulile de conviețuire, măsură pe care locatarii civilizați de aici nu pot decât să o salute.
Dintre cele patru blocuri ANL din Bârlad, probleme cu înfundarea canalizării sunt doar la blocul G2. Dacă oamenii ar fi civilizați, subsolul ar putea fi folosit pentru amenajarea unor magazii, dupa modelul blocurilor ANL de la Cărămidărie, unde chiriașii și-au amenajat la subsol chiar și o sală de tenis.