Est News

Trei incendii pe săptâmână

de Marian MOCANU și Corina DONOSE

În primele trei luni, pompierii militari au fost solicitați pentru stingerea a nu mai puțin de 68 de incendii. Cea mai frecventă cauză a producerii incendiilor o constituie coșurile de fum necurățate sau defecte, focul nesupravegheat în spații deschise, ori jocul copiilor cu focul, acestea însumând aproape jumătate din motivele care au dus la producerea incendiilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” a județului Vaslui a dat publicității statistica evenimentelor în care au fost implicați pompierii militari pe primele trei luni a anului 2015. Chiar dacă, față de perioada similară a anului trecut, numărul incendiilor a fost mai mic cu 11%, statistica este îngrijorătoare, în lunile ianuarie – martie a acestui an producându-se nu mai puțin de 68 de incendii.

Principalele cauze probabile care au determinat sau favorizat generarea incendiilor au fost coșurile de fum defecte au necurățate, din cauza cărora s-au produs 24 de incendii, peste o treime din numărul total. Alte 13 incendii au avut drept cauză focul deschis, de multe opri lăsat nesupravegheat în spații deschise, dar și instalațiile electrice defecte (12 cazuri).

Alte cauze ce au dus la apariția incendiilor au fost: jocul copiilor cu focul, mijloace de încălzire lăsate nesupravegheate, scurgeri ale lichidelor combustibile, fumatul ori defecțiuni tehnice apărute în exploatarea utilajelor. Au fost înregistrate și două cazuri de incendiere intenționată din partea unor persoane, Pentru stingerea incendiilor au acționat atât serviciile profesioniste, respectiv pompierii militari, cât și serviciile voluntare pentru situații de urgență existente la nivelul comunelor sau orașelor.

Pentru preîntâmpinarea creșterii numărului de incendii și a victimelor, la nivelul inspectoratului au fost elaborate prognoze preventive privind frecvența producerii incendiilor, prin care se apreciază probabilitatea de apariție a acestora, se identifică principalele cauze ale incendiilor produse în perioada următoare și se stabilesc direcții de acțiune în scopul prevenirii incendiilor.

Conform situației operative din ultimii cinci ani, principalele cauze generatoare de incendii identificate prin prognoza preventivă pentru luna aprilie, sunt, în mediul rural, utilizarea focului deschis în gospodării, în 35% din cazuri, exploatarea instalației electrice cu defecțiuniori improvizații sau suprasolicitarea instalației, în 19 % din cazuri, utilizarea sistemelor de încălzire și a coșurilor de fum defecte, neizolate necurățate și neprotejate termic – 17 % și jocul copiilor cu focul – 12 %. În mediul urban au fost identificate drept potențiale cauze de incendiu utilizarea sistemelor de încălzire și a coșurilor de fum neconforme (în 25% din cazuri) precum și a surselor de iluminat cu flacără deschisă, cum ar fi lumânări sau, candele, precum și exploatarea instalației electrice cu defecțiuni, improvizații sau suprasolicitată, în 20%.

„Având în vedere datele statistice de mai sus, în perioada următoare, pericolul de izbucnire sau propagare a incendiului, în cadrul gospodăriilor populației din județul Vaslui, este dat de utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise. De cele mai multe ori, focul făcut în mod voluntar în diferite scopuri, este scăpat de sub control și se extinde cu ușurință către alte anexe din gospodărie, depozite de furaje, adăposturi de animale, etc, din cauza nesupravegherii permanente și a faptului că nu se iau măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăți”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al ISU „Podul Înalt” Vaslui.

Un week-end „de foc”

 La finele săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui a interveni în nu mai puțin de 57 de evenimete.

La Huși, încercarea unui cetățean de a elibera un teren prin arderea vegetației uscate a degenerat într-un adevărat incendiu, patru hectare au fost cuprinse de flăcări. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.

Tot arderea vegetației uscate a dus la un incendiu pe o suprafață de 20 de hectare, la Ivănești. Pompierii din Vaslui ajutați de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună au reușit să împiedice răspândirea focului la pădurea din apropriere.

În comuna Cozmești, acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Nu au fost victime omenești, casa formată din două camere a fost salvată, însă nu s-a putut face nimic pentru a evita extinderea incendiului la depozitul de cereale lipit de casă. Pompierii au constatat ulterior că incendiul a fost provocat de un coș de fum neprotejat.

Echipajele SMURD au intervenit pentru a acorda ingrijiri medicale în 54 de cazuri, cele mai multe intervenții fiind solicitate în Bârlad. Pacienții au fost transportați la spital pentru tratament de specialitate.

Exit mobile version