Est News

Scaderea TVA la alimente: in buzunarul consumatorului, in afacerile procesatorilor, in batatura fermierilor si in functionarea statului

Specialistii din mai multe sectoare ale economiei romanesti apreciaza ca reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% , de la 1 iunie 2015, anuntata marti de Guvern, va avea efecte pozitive in cel putin 4 directii relevante ale societatii: pentru consumatori, pentru industria alimentara, pentru fermierii romani si pentru bugetul de stat, care asigura functionarea institutiilor si a serviciilor de baza pentru populatie.
Avocatul Gabriel Biris, specialist in taxare, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara ROMALIMENTA, Sorin Minea, precum si liderul Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui – APRIL, Dorin Cojocaru, explica, pentru HotNews.ro, cum, cat si cand se va simti scaderea TVA la alimente cu 15 puncte procentuale din pretul de baza al alimentelor.
Buzunarul consumatorului in fata scaderii TVA
Opinia aproape unanima a specialistilor chestionati este ca romanii vor beneficia de scaderea preturilor alimentelor la raft. Cand si cu cat – aiai sunt unele diferente de opinie.

Bugetul statului si reducerea TVA la alimente
Guvernul a precizat ca reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica genereaza un gol bugetar de 5 miliarde de lei pe an. Executivul sustine ca bugetul poate suporta masura, avand in vedere ca numai pe primul trimestru al anului 2015 tara a avut un plus de incasari la buget de 3,3 miliarde de lei peste cat era programat. Practicm potrivit calculelor Guvernului, nu va avea de suferit bugetul de stat, adica lucrarile de constructie a drumurilor, serviciile de politie si ordine publica, spitalele, scolile, armata etc.

„Incasarile la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contra, materializarea efectelor de mai sus va duce la cresterea lor, cu posibilitatea realocarii spre sectoare vitale si mai ales a extinderii necesarei relaxari fiscale”, a mai aratat Romalimenta.

Efectul asupra fabricilor de lactate si carmangeriilor

„Pentru un producator mediu, impactul va fi important, bineinteles, pentru ca ii creste volumul de vanzare. Daca scade pretul, automat creste volumul. Consumul de carne este oricum gatuit de puterea de cumparare mica a romanilor”, a spus Biris. In schimb, el dezaproba ceea ce numeste „abuzurile ANAF” si propunerea Guvernului de Cod de procedura fiscala. Biris recunoaste, insa, ca actiunile din ultima luna ale Fiscului au ajutat oamenii de afaceri care isi platesc taxele si aveau de suferit de pe urma concurentei celor care faceau evaziune fiscala. „In privinta efectului pe evaziune, stateam de vorba cu un producator mare, care are productie integrata de la abator, procesare de carne si vanzare de mezeluri, si zicea ca luna trecuta i-au crescut vanzarile cu 30%, datorita miscarii ANAF-ului”.

Ce vor face fermierii cu scaderea de TVA oferit de Guvern

In schimb, Dorin Cojocaru arata ca mentinerea TVA la 24% la alimente ar fi avut efecte dezastruiase asupra fermierilor, pentru ca procesatorii ar fi fost obligati sa cumpere mai mult lapte crud din import. „Daca nu reduceream TVA-ul, exista riscul ca procesatorii sa inceapa sa cumpere lapte de la fermierii romani mici, pe borderou de achizitie, sau lapte spor, de import, care nu e purtator de TVA. Este mult mai atractiv acum sa cumparam din Romania decat din spatiul intracomunitar. La ora actuala, decat sa-mi blochez cashflow-ul si sa cumpar de la o ferma cu 24% TVA, preferam sa cumpar din spatiul intracomunitar care nu este purtator de TVA si plus ca piata este foarte fluctuanta, volatila. In Saptamana Mare, s-au dublat comezile la hypermarket.
De unde iau eu diferenta de lapte crud ca sa-mi produc branzeturi, iaurturi pentru perioada asta? Din lapte spot, iar Romania nu are lapte spot. Laptele-spot este excesul de lapte. De exemplu, eu am o fabrica de 50 t de lapte pe zi. fac contract cu fermierii din Romania pe un an pentru 40 t, pentru ca in unele perioade produc 50 t iar in atele 40 t. In Postul Pastelui si al Craciunului, produc pe stoc sau imi tin fabrica la 80% din capacitate. In perioadele de varf, cum e Saptamana Mare, ca acum incep sa aprovizionez magazinele, eu am nevoie de suplimentarea productiei.
De unde iau laptele ala, pemtru ca in Romania toti fermierii au contract si atunci apelez la Ungaria, Polonia, Slovenia, care au surplus de lapte – spot, dica prin telefon, comanda directa supracintractata”, a explicat liderul procesatorilor de lapte.
El a subliniat ca este in interesul procesatorilor romani sa sustina fermele romanesti. „Reducerea TVA va mai compensa din diferenta de oferta dintre laptele venit din spatiul intracomunitar si productia interna, pentru ca noi suntem constienti ca, daca nu tinem in viata fermele romanesti, peste un un an, nu vom mai avea de unde sa luam lapte. Deci pe noi ne intereseaza ca aceste ferme in Romania sa se dezvolte, pentru ca, daca noi le distrugem, peste un an furnizorii din spatiul intracomunitar vor deveni monopol, cartel pe piata romaneasca si vor impune preturile. Noi trebuie sa fim maturi, constienti ca, daca nu facem parteneriate cu fermele romanesti si nu ne ajutam unii pe altii in momente grele, rau ne va fi tot noua, va fi efectul de bumerang”.
Cojocaru a lsanat insa si un avertisment: „Daca va exista un echilibru fiscal intre oferta din Europa si cea din Romania, noi vom lua din Romania. daca aceasta diferenta va fi foarte mare, ca sa supravietuiesc voi fi obligat sa iau din aceeasi sursa din care iau si competitorii de la raft, adica de afara”.

Comerciantii sunt o alta categorie de participanti la lantul alimentelor. Reprezentantul fabriliclor de lapte, Dorin Cojocaru, atrage atentia asupra unor mari lanturi de hipermarketuri care vand produse de import in proportie de pana la 85%, un exemplu avansat de el fiind Lidl si Kaufland. „Ei isi permit sa vina cu un pret mai mic la raft, pentru ca povara fiscala pe flux e mai mica si au cashflow-ul imbunatatit. Daca noi avem un TVA mai mic pe flux, devenim si noi mai competitivi cu produsele aduse de ei de afara. Lidl are peste 85% produse lactate din spatiul intracomunitar. Eu nu am cum sa ma bat cand am 24% TVA, plus piata neagra”, a comentat liderul procesatorilor de lapte. Presedintele APRIL nu crede insa ca prin reducerea TVA la alimente aceste hipermarketuri vor fi stimulate si mai mult sa importe produse.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version