de Roxana NĂSTASĂ
Germania și Austria au devenit noile țări pe care vasluienii le iau cu asalt în cautarea unui loc de muncă.
După ce, vreme de ani de zile, Italia și Spania au condus detașat în topul destinațiilor preferate de vasluieni în ceea ce privește munca, în ultimele luni, situația s-a schimbat radical. Criza economică severă din Spania, care a lăsat o mare parte din vasluienii de acolo fără locuri de muncă, cumulată cu afluxul mare de imigranți din Italia, au făcut ca locurile de muncă din Germania și Austria să fie tot mai căutate. Acest lucru reiese și din numărul mare de cereri formulate pentru obținerea alocației comunitare pentru copii. Mai exact, în ultimele luni, familii întregi împreună cu copiii lor s-au stabilit în Germania și Austria, unde lucrează legal și cer prestațiile sociale la care au dreptul acolo.
Conform datelor oferite de reprezentanții Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, în primul trimestru din acest an au fost înregistrate 300 de cereri pentru alocațiile europene, ceea ce este foarte mult. Comparativ cu perioada similară a anului trecut sunt cu 100 de cereri mai mult, iar numărul solicitărilor este în creștere.
Din totalul formularelor primite la AJPIS Vaslui în acest an, cele mai multe sunt din Italia – 108, urmată de Austria – 55, Germania – 54 , Belgia – 13, Danemarca – 7, Marea Britanie – 5 etc. De remarcat este însă faptul că majoritatea cererilor din Italia sunt de reluare anuală a alocației de care petenții beneficiau deja, cazurile noi fiind cu precădere din Germania și Austria, acolo unde au plecat, mai nou, cei mai mulți vasluieni.
Anul trecut, AJPIS Vaslui a centralizat nu mai puțin de 952 de solicitări de completare a formularelor europene. Din totalul solicitărilor venite din partea vasluienilor care lucrează cu un contract individual de muncă într-o țară străină, pentru 639 de petenți s-a trecut la suspendarea plății alocației pentru copii în România. Măsura a fost adoptată pentru că niciunul dintre părinți nu mai lucrează în țară, fapt pentru care plata alocației să fie efectuată exclusiv în țara unde lucrează. Pentru fiecare an de plată se cer date despre beneficiarul prestației sociale din țara de origine. În funcție de situația existentă, o familie poate primi alocație în România, când un unul din părinți muncește în țară, iar al doilea părinte, care lucrează peste hotare, primește la rândul lui alocație din statul respectiv. Din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul român. Atunci când ambii părinți lucrează în străinătate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență.
Alocația este sistată și în situația în care un părinte rămâne în țară, dar nu muncește, prestația fiind plătită doar părintelui care este angajat în unul din statele europene. În domeniul prestațiilor familiale, regulamentele europene se aplică salariaților sau persoanelor care desfășoară activități independente, care se află sub incidența legislației din unul sau mai multe state membre, precum și familiilor acestora.