In Romania, tot mai multi agricultori si-au dat seama ca pot face profit rapid de pe urma celor care vor sa manance sanatos.
S-au apucat sa cultive spanac, bogat in minerale si vitamine, iar acum se lauda ca au castigat mai mult decat si-au imaginat vreodata.
„Este un soi francez, semintele sunt frantuzesti. Folosim si seminte romanesti, dar calitatea lor nu e 100%, mai ales in perioade de frig nu rezista asa mult, astea-s mai adaptate la conditii”, spune un agricultor.
Catre finalul iernii, Lucian a cultivat spanac in solar, pe o suprafata mica. Surprins si el de cererea mare si de profitul bun, a mai insamantat o suprafata de 5.000 de metri patrati. Cinci tone de frunze vrea sa recolteze, iar castigul poate sa ajunga pana la 30.000 de lei, in conditiile in care investitia pe seminte a fost de cateva sute de lei.
Lucian Marghitan: „A fost o cultura destul de bine platita in primavara asta, cererea e pe o perioada mai lunga, se cere in continuare, incet, incet oamenii redescopera produsele produse in Romania. Cred ca s-au saturat sa manance ce-i de afara si artificial”.
Si domnul Ioan din comuna Belint, judetul Timis, cultiva legume si verdeturi bio, pe care le livreaza ulterior clientilor fideli. Pentru a oferi permanent marfa proaspata, din decembrie, a semanat in fiecare luna seminte de spanac.
Vinde saptamanal peste 100 de kilograme, insa la finalul recoltei in fiecare an pastreaza propriile seminte pentru viitoarele culturi.
Ioan Jivu: „La mine, ca investitie, cel mai mult e munca, acest spanac fiind bio, nu il erbicidez, o sa trebuiasca sa il prasesc manual, semintele sunt tot de la mine”.
Funzele de spanac pot fi mancate crude, dar si sub forma de diverse preparate. Medicii sustin ca aceasta leguma bogata in vitamine si fier este recomandata mai ales celor care sufera de hipertensiune sau anemie si nu in ultimul rand gravidelor. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.
Sursa: incont.ro