Est News

Mezelurile, deșeuri alimentare?

Românii sunt înnebuniți după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puțin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriționiștii și medicii avertizează însă că mezelurile de pe piața românească sunt, în mare parte, de proastă calitate și recomandă studierea etichetei înainte de a face cumpărături.

Crenvurștii – De departe cel mai popular produs, mai ales în rândul copiilor, crenvurștiul este pe cât de gustos, pe atât de nesănătos, conform medicilor. Acest tip de produs conține, în cea mai mare parte, tocătură de oase, tendoane, pielițe (cu risc uriaș de a fi contaminate cu salmonella) și grăsime.

Kaizerul – Straturile pe care le analizează orice român atunci când își alege bucata din vitrină sunt, la cele mai multe produse, unite între ele cu o soluție lipicioasă. Mai mult, kaizerul este injectat cu soluții care conțin sare, gelifianți pentru reținerea apei, coloranți pentru aspectul de proaspăt, conservanți, agenți de potențare a gustului și aromei. Toate aceste ingrediente duc la boli cronice foarte grave.

Parizerul – Ieftin, acest fel de mezel e cumpărat mai ales de cei cu venituri mici – arată un studiu de consum. Parizerul conține oase măcinate, slănină și șorici, făină de soia, coloranți și potențiatori de gust. Din cauza amidonului și a fibrelor din soia, care îi conferă starea de sațietate, este greu de digerat și face rău mucoasei gastrice.

Salamul – Fie că e de vară, crud, uscat, afumat, analizați etichetele când alegi un astfel de produs. În general, salamurile conțin 60% slănină și șorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare și gât – sare, boia, aditivi care doar imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanți, nitriți, nitrați, pastă de usturoi, zahăr. Toate se amestecă în malaxoare și se ambalează în membrane artificiale. Crește riscul de boli de inimă, degenerative și de afecțiuni pulmonare.

Lebărul (lebarwurst) – Acest produs conține carne de la capul de porc în proporție de 62%, slănină 7%, inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa rezultată după fierberea capului, condimente, ceapă fiartă, zahăr și sare. În malaxor se adaugă aditivi, coloranți, antioxidanți, amidon de cartofi. Consumul îndelungat duce la afecțiuni neurodegenerative, susțin unii medici.

Cârnații – Dacă nu-i faci în casă, din lipsă de timp sau de pricepere, ai grijă ce cumperi. Cei din comerț, fabricați industrial, conțin carne de porc doar 60%, cu slănină și șorici, proteină vegetală din soia, apă, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu, potențiator de gust, zaharuri (lactoză,dextroză), conservanți: nitrit de sodiu și nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne creșterea bacteriei ce cauzează botulismul, mărește timpul de valabilitate a produsului, stabilizează culoarea roșie a cărnurilor procesate și dă o aromă specifică. La fel ca și în celelalte cazuri, consumul constant duce la boli de inimă și de stomac.

Sursa: libertatea.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version