de Marian Mocanu
* Ședința de vineri, 24 aprilie, a dosarului „Albița II” a adus o nouă premieră: unul dintre martorii acuzării care fusese audiat anterior a fost acuzat de mărturie mincinoasă. În aceste condiții, nu este de mirare că alți doi martori, vameșul Doru Gâlea și polițistul de frontieră Marcel Popica, au dat declarații care au stârnit rumoare printre cei acuzați de fapte de corupție
În urmă cu două săptămâni, șeful de tură Dan Arhire a declarat judecătorilor că nu mai recunoaște declarația dată în faza de urmărire penală, motivînd că procurorii DNA au făcut presiuni asupra sa pentru a da acea declarație. Acesta a povestit că, în timpul audierilor din octombrie 2013, anchetatorii foloseau obsesiv sintagmna „Mărturia mincinoasă se predepsește”, fapt care l-a determinat să semneze declarația în forma în care fusese redactată de procurori.
Drept consecință, pentru faptul că nu a continuat să-și acuze colegii, declarațiile date în fața instanței fiind în favoarea acuzaților, Dan Arhire s-a ales cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă și este posibil ca, la rândul său, să fie suspendat din activitate. Conform spuselor acestora, nu doar că nu știa de vreun obicei de a se lua mită de la transportatorii care tranzitau vama Albița, dar acesta a explicat că controalele se făceau aleatoriu, la vehiculele din trafic, și nu la alegerea unuia sau altuia dintre lucrătorii vamali sau polițiștii de frontieră inculpați în acest dosar.
Un alt martor, vameșul Doru Gâlea, audiat vineri, a declarat însă că vameșii aveau obligativitatea să controleze toate vehiculele ce tranzitau Punctul de Trecere a Frontierei. Declarația sa a stârnit rumoare printre acuzați, aceștia vociferând și fiind aduși la ordine cu greu de judecătorul de ședință. La fel s-a întâmplat și la audierea polițistului de frontieră Marcel Popica, care și-a recunoscut declarația dată în fața organelor de urmărire penală, în care admitea faptul că știa despre existența unei practici în rândul lucrătorilor vamali de a primi diverse foloase necuvenite, în special sume de bani, pentru a facilita anumitor transportatori tranzitul prin vamă.
Dat fiind faptul că procurorii au anunțat acuzațiile de mărturie mincinoasă la adresa lui Dan Arhire la începutul ședinței de judecată, vameșii acuzați nu au exclus faptul ca cei doi martori audiați vineri să fi fost influiențați astfel de procurori.
Următoarea ședință de judecată va avea loc pe data de 26 mai, cînd vor fi audiați alți patru martori. Reamintim că dosarul este pe rolul instanțelor de judecată de aproape un an și jumătate, din lotul de 23 de vameși trimiși în judecată pentru fapte de corupție și apartenență la un grup infracțional organizat unul singur recunoscând acuzațiile. Dat fiind faptul că aceasta a mers pe calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției, a primit o pedeapsă ușoară, de doar trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.