Est News

Tupeu incredibil: Deratcos nu avea autorizație de la Mediu

de Mihaela NICULESCU

Încep să iasă la iveală tot mai multe detalii șocante în legătură cu dezastrul ecologic din comuna Puiești: firma Deratcos din Bârlad, acuzată de mai mulți apicultori că a otrăvit 1.350 de familii de albine din mai multe sate din Puiești, nu avea autorizație de la Mediu.

Carmen Rădulescu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a declarat că în urma verificărilor a constatat că firma de deratizare a lui Constantin Drăguț, soțul secretarei de la Direcția Sanitar Veterinară și de Sigurață a Alimentelor Vaslui, nu deținea autorizație pentru a stropi cu insecticid. Garda de Mediu s-a autosesizat și a demarat deja o acțiune de control. Deratcos riscă sacțiuni materiale serioase.

Va trebui să aflăm de unde a procurat firma substanța Fipronil care nu mai este pe piață de câțiva ani”, a declarat Carmen Rădulescu.

Aceasta a mai menționat că în urmă cu câteva săptămâni, în plin scandal, o comisie mixtă a fost la Puiești în control pe linia apelor, comisie din care au făcut parte reprezentanți ai Apelor Române, ai Prefecturii Vaslui și ai Gărzii de Mediu Vaslui. Deși au fost în contact permanent cu autoritățile locale ale comunei (primar, viceprimar, consilieri locali) dar și funcționari din Primăria Puiești, niciunul nu a suflat un cuvânt despre dezastrul care se petrecea.

Chiar și reprezentanții Asociației Crescătorilor de Animale din comună, din care face parte un număr considerabil de angajați ai primăriei, au tăcut mâlc. La fel au tăcut și la întâlnirea cu apicultorii și președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui, deși știau că cei de la Mediu trecuseră pe acolo. I-ar fi putut informa, dar nu au făcut-o.

Acum, Deratcos va trebui să răspundă la și mai multe întrebări. Reamintim că mii de familii de albine din comuna Puiești au fost otrăvite după ce firma Deratcos din Bârlad a făcut dezinsecție în comună cu un insecticid interzis de Uniunea Europeană, din cauză că este extrem de toxic. Substanța nu a afectat doar albinele, ci și solul, care reține otrava timp de un an de zile. Cum va fi posibil ca animalele să pască pe un teren imbibat de otravă și ce se va întâmpla cu cei care vor consuma produsele provenite de la aceste animale, nu se știe.

Apicultorii s-au simțit sfidați de Constantin Drăguț, patronul de la Deratcos, când acesta le-a trântit în față că nici măcar nu a citit prospectul până la capăt. Inconștieța a mers până într-atât încât recipientele de otravă goale au fost aruncate aiurea, pe câmp, unde pasc animalele și unde orice copil s-ar fi putut juca.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version