Est News

Cutremur în Poliția Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Șeful Biroului de Investigații Criminale, comisarul Cătălin Bejinariu, este vizat de ancheta DIICOT în dosarul rețelei de infractori informatici și spălare de bani.

Dosarul procurorilor DIICOT care vizează o grupare de infractori informatici ce au produs un prejudiciu de peste 15 milioane de dolari americani, continuă să aducă la lumină noi elemente ce au pus pe jar comunitatea din Bârlad, dar mai ales cadrele poliției din localitate. Odată cu includerea ca suspect a agentului Mihai Lupu, de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), un alt polițist bârlădean este vizat de ancheta procurorilor DIICOT. Este vorba despre comisarul Cătălin Bejinariu, șeful Biroului de Investigații Criminale. Deși nu a fost citat nici suspect și nici măcar ca martor, totuși comisarul Bejinariu are ghinionul de a fi implicat în acest dosar prin prisma soției sale. Aceasta este cea care a închiriat încă din primăvara anului trecut Ștrandul ”Rulmentul” din Bârlad. Potrivit procurorilor DIICOT, soția comisarului s-ar fi asociat cu bârlădeanul Marius Cordaș (zis ”Bebe”), unul dintre liderii rețelei de infractori destructurată de DIICOT. O parte din banii acestuia ar fi fost investiți în reamenajarea ștrandului bârlădean, de a cărui administrare se ocupă chiar soția șefului Biroului de Investigații Criminale Bârlad. Practic, comisarul Bejinariu va trebui să explice dacă el sau soția sa au avut habar de proveniența banilor luați de la Cordaș și investiți în reabilitarea ștrandului bârlădean.

Potrivit informațiilor furnizate de Vasile Roșca, președintele Sindicatului Liber ”Rulmentul” (proprietarul de drept al bazei de agrement), contractul dintre asociația familială ce aparține soției lui Bejinariu și sindicat a fost reînnoit pe încă un an. Deja în momentul de față se lucrează pentru ca cel târziu pe 15 mai ștrandul să-și redeschidă porțile pentru publicul larg. Din cele declarate de liderul sindical de la Rulmenți SA, asociația familială înregistrată pe numele soției comisarului Bejinariu a investit până acum în reabilitarea ștrandului aproximativ 500 de milioane de lei vechi.

Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea soților Bejinariu, însă șeful Biroului de Investigații Criminale Bârlad ne-a declarat: ”Atât eu, cât și soția mea, nu avem nimic de declarat!”.

Cel puțin până în momentul de față, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui nu a dispus luarea vreunei măsuri în ceea ce-l privește pe comisarul Bejinariu, mai ales că, deocamdată, nu face obiectul vreunei anchete penale. Comisarul Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, ne-a declarat: ”Orice eventuală măsură va fi luată în funcție de comunicările ce le vom primi de la unitatea de parchet care coordonează ancheta penală. Deocamdată, nu avem nimic în acest sens și în consecință nu se poate vorbi de luarea vreunei măsuri la nivel de inspectorat județean”. Oricum, comisarul Bejinariu și-a luat concediu pentru câteva zile, începând de luni, 27 aprilie.

Reamintim că ancheta DIICOT a vizat o rețea infracțională, formată din peste 52 de persoane, cetățeni romani și străini. Printre aceștia s-au numărat și bârlădeni precum fotbalistul Bogdan Ghiceanu (actualmente jucător la FC Otopeni), arbitrul de fotbal Ionuț Chiriac (fiul unii cunoscut om de afaceri din Bârlad), omul de afaceri Marius Cordaș (cunoscut și sub apelativul Bebe), agentul de poliție Mihai Lupu de la BCCO etc. În consecință, duminică, 26 aprilie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial (București – împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat un număr de 42 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța. Anchetatorii au descoperit că în periuoada februarie 2013 – decembrie 2013, membrii aceste grupări infracționale au efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD. În activitatea infracțională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) și OMAN (MUSCAT). Din cercetările efectuate în cauză a rezultat ca liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare obținând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporații, iar ulterior respectivele date erau inscripționate pe carduri clonate și distribuite către alți membrii ai grupării. Operațiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituții bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România. Grupul infracțional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orașe. Totodată, la data de 20.02.2013 a fost retrasă din Japonia de către aceeași membrii ai grupării suma de 9.000.000 USD. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite și ridicate 16 laptopuri și telefoane mobile folosite în activitatea infracțională, 2 kg. de aur în lingouri, tablouri și suma de 150.000 euro. De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor în bunuri mobile și imobile asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version