Est News

Românilor li se pregătește un nou tip de pensie

Într-un an sau doi, românii vor avea posibilitatea să opteze pentru un nou tip de pensie garantată de stat – cea ocupațională. Contribuția va fi de cel mult 15% din salariul brut, iar viitorul pensionar ar putea încasa încă jumătate din pensia de la pilonul I.

În condițiile în care cifrele oficiale arată că 40% din populația cu putere de muncă din țară nu cotizează, pensia de la stat nu prea mai are viitor. Ca să crească numărul contributorilor, guvernul a crescut vârsta de pensionare. Dar nici așa nu se rezolvă problema. Un sistem de pensie alternativă ar fi mai mult decât bine-venit, e convins Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru care “introducerea schemelor de pensii ocupaționale” a devenit o prioritate pentru 2015. Potrivit proiectului, gândit încă din 2011 și adoptat deja de Senat, pensia ocupațională va fi o sumă plătită suplimentar față de pensia obținută în sistemul public. Adică pensia aceasta este, de fapt, un depozit, pe care fondul îl investește ca să înmulțească banii. Așa se face că un contributor o să primească, atunci când iese la pensie, atâți bani câți a cotizat, plus randamentul pe care a fost în stare fondul să-l producă.

Îți poți retrage banii în orice moment

În proiect sunt propuse două variante de colectare a banilor – contribuția la fondul de pensii ocupaționale va fi plătită fie de salariat și de angajator, fie doar de acesta din urmă. Cotizarea se va face pe cel puțin 7 ani. Atenție – nu vei avea acces la acest tip de pensie decât după împlinirea vârstei de 60 de ani. Valoarea pensiei ocupaționale va fi calculată în funcție de salariu și de numărul anilor de contribuție.

De exemplu, un angajat cu salariul mediu brut de 2.400 de lei poate plăti lunar la fondul de pensii ocupaționale cel mult 360 de lei. Așadar, pentru o perioadă de cotizare de 7 ani ar urma să acumuleze în contul lui 30.240 de lei, plus sumele acumulate din dobânda rezultată prin investirea lor.

Câți bani ai în contul din Pilonul II

Fondurile de pensii private obligatorii au adunat în conturi, în ultimii șase ani, peste 4,2 miliarde de euro, adică vreo 1.000 de euro pentru fiecare contributor. Puțin peste 6,2 milioane de români erau înscriși, la finalul anului trecut, în sistemul de pensii private obligatorii sau așa-zisul Pilon II, dar bani intră lună de lună doar pentru 3,19 milioane, potrivit ASF. Asta înseamnă că angajatorii a 2 din 4 salariați înscriși în sistem nu plătesc efectiv contribuțiile care ar trebui să le asigure oamenilor un trai decent la bătrânețe.

Explicația: titularii lor sunt în șomaj, lucrează la negru sau sunt plecați din țară. De menționat că Pilonul I este sistemul public de pensii, pilonul II – cel privat obligatoriu, iar pilonul III este cel al pensiilor private facultative. Ultimele două sunt administrate de fonduri de pensii private.

Sursa: libertatea.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version