Est News

Angajații, obligați să-și declare banii de buzunar

de Marian MOCANU

Din luna mai angajații din sistemul de alimentație publică, magazine, restaurante-baruri etc. sunt obligați să declare sumele pe care le au asupra lor la intrarea și ieșirea de la muncă. Astfel, Fiscul va putea contoriza mai bine vânzările avute peste zi de agenții economici, inclusiv bacșișurile primite, care vor fi impozitate cu 16%. Măsura a stârnit nemulțumirea unora dintre lucrătorii în comerț, care consideră că astfel le este încălcată intimitatea. 

În ultima perioadă, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au făcut o serie de controale la unitățile comerciale care s-au soldat cu amenzi din cauza neconformității sumelor găsite în casă cu cele înregistrate pe bonurile fiscale. De cele mai multe ori, vînzătorii justificau diferența de bani cu bacșișurile primite peste zi. În aceste condiții, ANAF a scos de la naftalină un act normativ din 1999, actualizat prin OUG 91/2014, care prevede declararea tuturor sumelor aflate incluisv în buzunarul angajaților, cu atât mai mult cu cât de acum înainte se vor impozita și bacșișurile primite de chelneri sau vânzători.

Toți operatorii economici care au în dotare case de marcat sunt obligați să constituie registrul de bani personali pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Acest registru, în care se vor nota zilnic sumele aflate în posesia angajaților la intrarea și la ieșirea de la serviciu va fi păstrat în unitatea economică pentru a fi prezentat la control inspectorilor fiscali. Registrul de bani personali va avea paginile numerotate în ordine crescătoare și trebuie semnat pe ultima pagină de către administratorul firmei sau de o persoană împuternicită.

Inspectorii vor putea da astfel amenzi ce ulterior nu pot fi contestate în instanță prin declararea sumelor găsite în plus în casă drept bani personali ai angajaților. În cazul în care abaterea se repetă în termen de 24 luni,  iar diferența de sumă depășește 300 lei sau 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, ANAF va suspenda activitatea firmei.

Vânzătorii, nemulțumiți de aceste prevederi fiscale

Angajații care refuză prezentarea sumelor aflate asupra lor  pot fi amendați. Această măsură a stârnit nemulțumirea unora dintre angajații din sistemul de alimentație publică, aceștia considerînd că le este încălcat dreptul la intimitate.

„Ne pot controla astfel mai bine! De ce este treaba celor ce vin în control ce bani am eu la mine? Dar poate peste zi primesc de la cineva niște bani, știu eu, o datorie mai veche sau salariul, ori poate scot niște bani de pe card. Sau poate mă învoiesc și fac niște cumpărături, ori îmi iau ceva de mâncare. E treaba cuiva cum îmi cheltui eu banii personali, trebuie să dau cu subsemnatul ca să explic ce fac cu banii mei? Nu mi se pare corect!”, spune Dana, vânzătoare la un magazin alimentar.

„O să ajungem fie să plătim doar cu cardul, fie să nu iau bani la mine la muncă, altfel risc ca, dacă nu declar toți banii pe care-i am în poșetă sau buzunar, să iau amendă. Dar poate nu vreau să știe colegele mele sau patronul ce bani am eu la mine… Poate vor să facă și percheziție corporală, să vadă dacă nu am ascuns bani pe undeva”, era supărată și Ioana, chelneriță la un bar din Vaslui.

Cert este că, pe lângă măsura impozitării bacșișurilor, și această măsură luată de finanțiști este viu comentată de lucrătorii din comerț, nemulțumiți de faptul că astfel se pot face abuzuri, fie din partea inspectorilor financiari, fie chiar a patronilor.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version