de Marian MOCANU
De câteva zile o icoană donată de un sătean Bisericii din Pușcași lăcrimează. Localnicii, dar și preotul paroh Pavel Buimac cred că este o minune făcută de părintele Arsenie Boca. De la descoperirea minunii, a crescut numărul credincioșilor care participă la slujbele religioase, iar icoana a fost vizitată de nenumărați vasluieni.
Un locuitor din Pușcași a fost în pelerinaj la mănăstirea Prislop, la mormântul monahului Arsenie Boca, de unde s-a întors cu o icoană sfințită ce-l înfățișează pe respectatul părinte. De sărbătoarea Sfântului Gheorghe, omul a așezat icoana la troița din apropierea casei și, după câteva zile, o femeie a observat că ochiul stâng a părintelui Boca lăcrimează. Prima dată, localnicii au crezut că picăturile provin de la pictura proaspătă, însă au observat că lacrimile izvorăsc din colțul ochiului, exact ca la un om viu.
Credincioșii la-au anunțat pe preotul din sat, Pavel Buimac, care, la rându-i, și-a anunțat superiorii de la Protoeria Vaslui și Episcopia Hușilor. Preotul Buimac a confirmat că, într-adevăr, icoana păritelui Boca lăcrimează neîncetat și, asemenea credincioșioșilor din comună, consideră că e o minune făcută de cel care a fost unul dintre cei mai iubiți preoți și respectați duhovnici ai secolului trecut.
De la apariția minunii, vestea s-a împrăștiat, sute de credincioși, atât din satele vecine sau din municipiul Vaslui dar și din alte zone, venind să se roage la icoană. Printre credincioși, părerile sunt împărțite, unii consideră că icoana prevestește nenorociri, alții văd în lacrimile vărsate de sfânt drept un semn bun, considerând că „Părintele Boca plânge pentru păcatele românilor, și astfel aceste păcate ne sunt iertate”, așa cum povestea o femeie venită în pelerinaj la icoana de la troița din Pușcași.
Părintele Arsenie Boca s-a născut pe data de 29 septembrie 1910, la Vața de sus, județul Hunedoara. Părinte ieromonah, teolog și pictor de biserici, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de sus și apoi la Mănăstirea Prislop, acolo unde este și înmormântat (28 noiembrie 1989).
În timpul comuniștilor, Arsenie Boca a fost închis de Securitate pentru părerile sale religioase, fiind dus la Canal și ulterior în închisorile Jilava, București, Timișoara și Oradea. În 1956, a fost scoz abuziv din monahism, fiindu-i interzis să slujească până la moartea survenită ca urmare a torturilor Securității.
Părintele Boca este considerat ca fiind cel mai mare duhovnic al secolului XX, traducător de texte religioase și, la rândul său, scriitor.