de Răzvan CĂLIN
Familia lui Vasile Moldoveanu, tânărul de 26 de ani care a murit în mâna medicilor de la Bârlad, aduce acuzații grave medicilor care s-au ocupat fiul lor. Oamenii susțin că tânărului nu i-a fost administrat nici măcar vaccinul antitetanos, o măsură care se aplică obligatoriu în astfel de situații. Rudele tânărului ne-au povestit scene desprinse parcă din filmele de groază, cu băiatul agonizând în chinuri groaznice, în timp ce medicii bârlădeni tratau totul cu nepăsare. Principalii vinovați, în opinia familiei Moldoveanu, sunt medicii Octavian Marcu și Georgel Oanea.
Suntem în Recea, comuna Iana, un sătuc ca oricare altul din inima județului Vaslui, în ziua de 22 aprilie 2015, pe la orele amiezei. Vasile Moldoveanu, în vârstă de 26 de ani, e pe câmp cu tatăl său (pe care îl cheamă tot Vasile, 50 de ani) și îi dau zor să termine muncile de primăvară. Căci pământul nu te așteaptă și nu-ți dă nimic dacă nu-l muncești la timp, cum spun gospdarii satului. Iar cei din familia Moldoveanu nu vor să-i râdă tot satul. La un moment dat, Dumnezeu știe din ce cauză, calul care trăgea grapa se sperie și smucindu-se îl aruncă la pământ pe tânărul Vasile, care, în cădere, se zgârie la un picior într-o sârmă sau un cui al utilajului agricol. Rana nu e cine știe ce, dar pentru mai multă siguranță, băiatul sună la 112 și cheamă o ambulanță de la Bârlad, sperând că odată dus la spitalul din oraș va căpăta îngrijirele de rigoare. Numai că nici el și nimeni din familia sa nu s-au gândit că aici, într-o unitate spitalicească cu pretenții, își va găsi moartea pentru că niște medici prea plictisți sau prea plini de sine n-au realizat gravitatea cazului decât abia când tânărul deja pășise spre lumea cealaltă.
Pe 30 aprilie (adică joia trecută), familia și aproape întreaga suflare din satul Recea și-a luat adio de la cel care a fost unul dintre tinerii satul respectați de toată lumea, Vasile Moldoveanu, decedat pe unul din paturile unui spital din Iași pentru că medicii de la spitalul din Bârlad n-au fost în stare să-l salveze. În momentul în care au ajuns în satul Recea, reporterii EstNews au găsit o familie răvășită de durere și care nici atunci nu le venea să creadă că cel pe care l-au iubit atât de mult zăcea într-un sicriu și, finalmente, avea să-l înghită pământul.
Lividă, Mariana Moldoveanu (45 de ani), mama tânărului, a început să ne povestească pe nerăsuflate coșmarul și chinurile groaznice prin care a fost nevoit să treacă fiul ei înainte de a-și da duhul: ”Le-au luat aproape două ore celor de la Ambulanță să vină la noi. Ne-au spus că în acel moment nu aveau mașini care să le trimită la noi. După vreo două ore a venit și ambulanța și l-au dus pe băiat la spitalul din Bârlad. Dar acolo l-au mai ținut alte două ore la așa de la Urgențe. Iar băiatul meu începuse deja să se vaite de durere. Veneau alții după el și pe el îl lăsau la ușă că cică el nu era socotit drept urgență. Nu i-au făcute, domnule, nimic, nici măcar o injecție. Abia după două ore l-au primit înăuntru, la insistențele unei doamne care se afla și ea acolo”.
Tânărul a fost în cele din urmă consultat de medicul Georgel Oanea, care, potrivit spuselor familiei Moldoveanu, a considerat că nu ar fi un caz atât de grav. A decis, totuși, să-l interneze, însă Vasile Moldoveanu a continuat să se chinuie pe paturile spitalului bârlădean fără a beneficia de un tratament adecvat. Nici măcar vaccinul antitetanos nu i l-au administrat, o măsură considerată obligatorie în astfel de cazuri.
„Au ținut băiatul acolo fără să-i dea nimic până a doua zi, decât o pastilă. S-a văitat de durere toată noaptea băiatul meu și ei dormeau! Nu i-au făcut un calmant și el răcnea de durere. A doua zi m-am dus la el la spital și am vrut să vorbesc cu doctorul Marcu (Octavian Marcu, n.r.) cel care trebuia să-l opereze. Mi-au zis că e într-o altă operație și ne-au fugărit de acolo. Când am revenit pe la ora 11, băiatul meu deja fusese operat. Am vorbit cu el și părea oarecum bine. Am venit acasă la Recea, dar după-amiază am vorbit cu el la telefon. Și atunci mi-a spus că îl doare iar piciorul. Am crezut că așa e normal, de la operație. Și i-am zis: Roagă mamă pe cineva să-ți facă un calmant! La care el mi-a spus că nu l-a băgat nimeni în seamă și că nu i-au făcut nimic. Și așa a trecut și noaptea de joi spre vineri, cu fiul urlând de durere fără ca să-i facă ceva. Vineri dimineață ne-a dat telefon și a început să se plângă: «Mamă, n-am închis un ochi toată noaptea de durere. Mi s-a umflat piciorul mamă și acum au venit să-mi spună că mă bagă iar la operație». Nu știu cum s-a întâmplat, dar atunci ni s-a stricat mașina și a durat vreo oră până am reparat-o. Când am ajuns la el la spital, era deja băgat în operație, care a durat vreo două ore și jumătate, cred”, și-a continuat cu voce frîntă povestea chinurilor fiului ei, Mariana Moldoveanu.
Părinții tânărului aveau să realizeze că situația este chiar mai gravă decât bănuiau ei în momentul în care, după cum ne-au declarat, cadrele medicale au evitat să le spună pe loc care este starea lui Vasile în urma celei de a doua intervenții chirugicale. Oamenii ne-au povestit că, pe moment, atât medicul Marcu, cât și celelalte asistente de la ATI au evitat să vorbească cu ei. Într-un târziu, dr. Marcu le-a spus că să aibă răbdare, căci tânărul este abia ieșit din operație. Altfel spus, a încercat să bâiguie un soi de încurajare, deși în sinea sa realizase deja că tânărul este cu un picior în groapă. Într-un târziu, și-a luat inima în dinți și s-a recunoscut, cumva, depășit de situație.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3qWIYck1i_Q&w=420&h=315]
Legat de pat
„Ne-a spus domnul doctor Marcu: «N-am avut ce să facem! Că-i un microb din pământ de pe timpul războiului pe care l-a luat băiatul dumneavoastră». Unde ați mai auzit dumneavoastră așa ceva? Dar de ce nu l-ați căutat de prima dată? De ce nu ne lăsați să-l ducem la Iași? Ne-a zis că nu poate că-i de abia ieșit din operație. Ne-am dus la băiat și am încercat să vorbim cu el. A venit domnul care i-a făcut anestezie și ne-a dat afară, că n-avem voie să stăm acolo. Ce era să facem? Am plecat și am revenit la ora 18 cum ne-a zis el. Când am ajuns la Reanimare, iar ne-au dat afară și nu ne-au lăsat să intrăm în salon la băiat. Ne-au spus să vorbim cu șeful de la Reanimare. Acesta ne-a spus că s-a agravat situația băiatului și că ei nu prea au ce să-i mai facă. Ne-am dus la el în salon și l-am găsit legat de mâini și de picioare. Se zbătea săracul și striga: «Dați-mi drumul! Mămică, dezleagă-mă că vreau să mă duc la baie! De ce mă ține legat?» Cum se zbătea băiatul meu așa am văzut că cearșaful lui era ud și atunci am tras de el și când l-am dat deoaparte am văzut că băiatul meu era măcelărit! Era tăiat tot la picior, dar și la burtă și nu era cusut deloc. De la o mică zgărietură, mi-au măcelărit copilul care era tăiat tot. Când am văzut așa, am început să răcnim de durere că ne-au măcelărit băiatul, că au făcut experimente cu copilul nostru. Au fugit toți doctorii și toate asistentele din salon, nimeni n-a mai rămas acolo”, ne-a mai spus mama băiatului, în timp ce vocea îi tremura, iar groaza i se citea în priviri atunci când era nevoită să retrăiască acele clipe de coșmar.
Îngroziți de imaginea fiului lor hăcuit și plin de sânge, cu mâinile și picioarele legate de pat, părinții lui Vasile Moldoveanu au amenințat, în disperare, că vor chema presa și poliția. Ba chiar au sunat la 112, dar dispecerul le-a spus , după ce s-a dumirit despre ce este vorba, că nu este de competența poliției și că ar fi mai bine să se adreseze Parchetului. Abia atunci au avut o reacție mai acătării cei de la spitalul bârlădean și i-au administrat un calmant atât băiatului, cât și mamei sale. Ba chiar s-au și lăsat înduplecați și au acceptat să fie transferat la Iași. Însă, totul a fost prea târziu. Starea de sănătate a tânărului s-a agravat în drum spre Iași, iar când a ajuns la Spitalul „Sfântu Spiridon” era deja intubat. Medicii ieșeni l-au băgat de urgență în sala de operații, însă nu au mai putut face nimic deoarece a suferit un stop cardiorespirator și a decedat.
”Să-și dea demisia doctorul Marcu și doctorul Oanea, să nu mai moară și alții!”
„Dacă băiatul meu nu a fost o urgență, să-mi explice mie de ce a murit acum? Mi-au spus medicii de la Iași că trebuiau să-i facă la Bârlad antitetanos la jumătate de oră după ce a ajuns la Urgențe. Iar ei l-au ținut două ore la ușă, fără să-i facă nimic. Mi s-au rupt sufletul și inima! Băiatul meu răcnea de durere ca din gură de șarpe și ei nu se uitau la el deloc! Le-am spus să ceară elicopterul ca să-l ducă la Iași, dar au zis că nu-i o asemenea urgență și l-au trimis cu salvarea, iar acum băiatul meu e mort. Suntem distruși, nu mai putem! Vrem dreptate! Îl inmormântăm și după aia facem plângere și îi dăm în judecată pe toți. Să-și dea demisia doctorul Marcu și doctorul Oanea să nu mai moară și alții!”.
Cuvintele sunt de prisos ca să redăm durerea și drama care a sfâșiat această familie simplă din comuna Iana. Vă mai spunem doar că joia trecută, înainte de înmormântare, două dintre surorile și fratele defunctului au leșinat, pur și simplu, din cauza durerii pricinuite de moartea lui Vasile Moldoveanu. La fața locului a ajuns în scurt timp un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad, care timp de mai bine de o jumătate de oră s-a străduit să-i repună pe picioare. Întreg satul a luat parte la slujba de înmormântare, la care au fost prezenți și primarul Ioan Totolici și mai mulți consilieri locali.
Aurora Popa, șefa Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui: „Din păcate, la acea dată nu am avut disponibile decât patru ambulanțe pe zona Bârlad, iar solicitările au fost foarte multe. Conform reglementărilor în vigoare, cazul Moldoveanu a fost clasificat drept urgență de cod galben și nu roșu. De aceea s-a ajuns mai târziu, după circa o oră la fața locului”.
Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului: „Medicii au respectat protocolul. Pacientul a fost văzut de medicul de urgențe, după care a fost direcționat la chirurgie. Medicul chirurg de gardă, Georgel Oanea, a văzut plaga și a făcut tratamentul chirurgical local al acesteia. A doua zi, pacientul a fost operat, s-a intervenit pe o porțiune mai extinsă a rănii. Medicul care l-a operat, doctor Octavian Marcu, nu a observat nimic suspect. Neșansa pacientului a fost că între prima și a doua operație au apărut complicațiile și simptomele clare ale gangrenei gazoase. În momentul când au fost observate, pacientul a fost trimis la Iași”.
Doctorul Ion Chilinciuc, șeful ATI, a declarat că în toată cariera lui doar o singură dată a mai întâlnit un caz atât de grav. Și atunci, ca și acum, pacientul nu a supraviețuit.
Medicii de la Spitalul „Beldiman” se scuză că nu s-au confruntat de foarte multe ori cu astfel de afecțiuni. În cazul înțepăturilor cu obiecte posibil contaminate – cum a fost cazul de față – ei spun că nu se pot face analize pentru toate bacteriile cu care ar putea fi infestat un obiect. De aceea se merge pe simptomatologie. Gangrena gazoasă, din cauza căreia a murit tânărul, este dată de o bacterile virulentă – „clostridium perfringens”. Aceasta determină o infecție difuză, necontrolată, a țesutului muscular, cu extindere rapidă, favorizată de prezența țesuturilor devitalizate. Bacteria are evoluție fulminantă. Pătrunde în organism prin plăgi contaminate cu pământ sau fecale. Moartea survine ca urmare a septicemiei. Specialiștii spun că mortalitatea este de 100% în rândul pacienților care nu sunt tratați și de 40% a celor care primesc tratament.
O anchetă în acest caz va fi demarată doar dacă familia tânărului decedat va face o sesizare la Colegiul Medicilor. Dacă se constată că se fac vinovați, medicii chirurgi vor răspunde pentru culpă medicală.