Zeci de mii de persoane au ieșit duminică pe stradă, la Chișinău, dar și în mari orașe europene ca Paris și Vicenza, pentru a-și exprima nemulțumirea față de actuala putere și au cerut, între altele, demisia șefilor celor mai importante instituții ale statului și „restituirea miliardului furat”.
Protestatarii, care au răspuns apelului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), au cerut, de asemenea, mai multă libertate pentru presă, potrivit postului Moldova 1.
Persoane venite din toate raioanele țării au strigat „Victorie!”, „Vrem miliardele înapoi!”, „Jos mafia de la putere!”, la mitingul din centrul capitalei, potrivit aceleiași surse.
Mitinguri similare celui de la Chișinău au avut loc în mai multe orașe din Europa, relatează ProTV Chișinău.
La Paris, zeci de moldoveni au ieșit pe străzi pentru a-și exprima indignarea față de actuala guvernare. „Vrem Europa acasă”, au scris moldoveni din străinătate într-un mesaj care însoțește o imagine de la un protest, în care pe fundal se vede Turnul Eiffel. Zeci de manifestanți purtând tricolorul moldovean și steagul UE s-au adunat lângă celebrul monument.
Potrivit site-ului independent.md, zeci de moldoveni au ieșit pe stradă și în orașul italian Vicenza. Ei și-au exprimat nemulțumirea față de situația politică și economică din țară.
Manifestanții din străinătate au adus la proteste pancarte cu mesaje prin care cer demisia funcționarilor corupți și incompetenți, locuri de muncă și salarii decente.
La Chișinău, protestatarii au susținut discursuri la microfon în care au cerut transparență în dosarul celor trei bănci implicate în scandalul „dispariției” miliardului de dolari și restituirea banilor dispăruți.
„Am venit aici să dezbatem împreună cu marile noastre personalități, experți și reprezentanți ai platformei cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi. Vrem astăzi (duminică) demisia celor de la guvernare”, a declarat Vasile Năstase, membru al Platformei, citat de Moldova 1.
La protest au participat, de asemenea, oameni de cultură, care s-au adresat participanților de la o tribună improvizată, în Piața Marii Adunări Naționale.
„Statul depinde de componenta lui, de esența lui. De asta nu le convine altora. Trebuie să fie un stat fragil și slab ca să poată face fel de fel de mașinații, așa cum s-a făcut cu aeroportul și băncile”, a declarat scriitorul Vladimir Beșleagă, referindu-se la scandaluri recente.
Protestatarii consideră că doar „poporul” poate schimba situația din țară, iar în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în considerare, au amenințat cu o continuare a acțiunilor de protest.
Participanții la miting au aprobat o rezoluție în care prezintă guvernării o serie de revendicări. Printre revendicări se află publicarea imediată a raportului Kroll, demiterea conducătorilor instituțiilor care au admis tranzacțiile celor trei bănci implicate în scandal, condamnarea vinovaților și recuperarea banilor furați, potrivit Moldova 1.
Ulterior, protestatarii au pornit în marș către sediile Universității de Stat, CNA și Procuraturii Generale, cântând muzică patriotică.
Protestatarii au denunțat „dispariția” a peste un miliard de dolari, un scandal în care sunt implicate trei bănci – BEM, Unibank și Banca Socială. Experți americani au efectuat un raport de audit la cele trei bănci, însă au refuzat să-l facă public.
Raportul Kroll a fost prezentat săptămâna trecută într-o ședință cu ușile închise a Guvernului Gaburici. Experții americani au arătat că, în ultimii ani, a existat o tentativă de preluare a celor trei bănci, iar banii au fost devalizați în mod fraudulos pentru a masca tranzacția.
Poliția nu prezentase până duminică seara o estimare a numărului particpanților la acțiunea de protest.
Organizatorii de la Platforma Demnitate și Adevăr, citați de Moldova 1, au apreciat că la proteste au participat aproximativ 50 de mii de persoane.
La Chișinău se circula cu dificultate duminică după-amiaza, după ce unele artere au fost închise.
Sursa: mediafax.ro