de Dan Dobrovolschi
Google a lansat versiunea 5.1 a sistemului de operare Android odată cu inițiativa Android One în Indionezia, pe dispozitive low și mid-range. Dispozitivele sale high-end, precum Nexus 6 și Nexus 9 au primit actualizarea la câteva săptămâni după, sugerând că nu avem de a face cu o versiune majoră de Android. Totuși, aceasta ascunde în spatele interfeței practic neschimbate, multe funcții noi, care duc automat la o experiență de utilizare mai plăcută. Iată zece dintre cele mai ninteresante noutăți aduse de Android 5.1.
1. Suport pentru dispozitive dual-SIM
Telefoanele cu Android care oferă suport pentru două cartele SIM simultan există pe piață de ani buni, însă fiecare dintre aceste modele rulau o variantă personalizată a sistemului de operare. Odată cu varianta 5.1 vine și suport oficial din partea Google pentru astfel de dispozitive. Rezultatul acestei funcții este lansarea de telefoane dual-SIM cu un Android „curat”, fără modificări din partea dezvoltatorilor de hardware. Cei care preferă versiunea „vanilla” a software-ului Android și au nevoie de telefoane cu două cartele vor aprecia cu siguranță această nouă funcție.
2. Acces la setări rapide cu ecranul blocat
Până la Android 5.1, pentru a accesa setările rapide din bara de notificări, trebuia să deblochezi telefonul. Această acțiune nu mai este necesară atunci când dispozitivul rulează cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Poți ajunge la setările rapide printr-un simplu gest de sus în jos, chiar și cu ecranul blocat, putând astfel controla setările pentru WiFi, Bluetooth, date mobile sau geolocație. Această funcție nouă este însă o sabie cu două tăișuri, întrucât oricine poate să modifice setările, chiar dacă telefonul este protejat de o parolă.
3. Blocarea rețelelor wireless fără acces la internet
Probabil una dintre cele mai utile funcții din Android 5.1 este cea care blochează rețelele WiFi care nu au acces la internet. De fiecare dată când încerci să te conectezi la internet prin WiFi cu un dispozitiv echipat cu noul sistem de operare, acesta va testa conexiunea la internet a rețelei. În cazul în care aceasta nu are acces la internet, conexiunea este întreruptă, iar rețeaua este marcată. De fiecare dată când ajungi în zona respectivă, telefonul va bloca conectarea automată la respectivul punct de acces și va prioritiza una din rețelele care a funcționat în trecut.
4. Setări de sunet avansate
În cazul în care doriți să schimbați volumul tonurilor de apel sau alarmelor în timp ce alte sunete sunt redate în aplicații multimedia, Android 5.1 oferă această posibilitate. O simplă apăsare pe oricare tastă de volum aduce pe ecran bara de volum, lângă care este afișată o pictogramă în formă de clopoțel. Atingerea ei deschide un meniu cu mai multe bare de volum, pentru fiecare funcție în parte.
5. Device Protection
Device Protection este una dintre cele mai bune metode de securizare a dispozitivelor cu Android și vine exclusiv pe varianta 5.1 a sistemului de operare. Din păcate însă, momentan există foarte puține dispozitive care pot beneficia de această funcție, printre care se regăsesc Nexus 6 și Nexus 9. Această metodă de protecție necesită o parolă PIN pentru deblocarea dispozitivului cât și alte funcții. De exemplu, nici după ce dispozitivul este întors la setările din fabrică, acesta nu poate fi folosit fără parola contului Google. Atunci când telefonul este pierdut sau furat, cel care îl are în posesie nu îl poate folosi fără acest cod.
6. Personalizarea setărilor rapide
Cei care doresc să dețină control absolut asupra meniului de setări rapide, au acum această ocazie folosind noul Android. Butoanele afișate în lista de sus, precum accesul la WiFi și Bluetooth pot fi acum activate sau dezactivate și reorganizate în funcție de preferințele utilizatorului.
7. Apeluri HD Voice
Mulți producători de hardware au implementat în versiunile lor proprii de Android capabilitatea de a iniția și primi apeluri HD Voice, însă abia acum a fost integrată această funcție în varianta de bază a sistemului de operare. Desigur, dispozitivele Nexus cele mai recente și mai mult ca sigur că și cele care urmează să fie lansate vor beneficia de calitate audio superioară în apeluri, însă acum toți producătorii de hardware pot să ofere suport pentru această funcție, indiferent dacă aleg să lanseze dispozitive cu Android AOSP sau o variantă personalizată.
8. Dezactivarea automată pentru Priority Mode
Priority mode dezactivează toate tonurile de apel pentru o perioadă de timp prestabilită, însă în Android 5.1 a primit o nouă funcționalitate. Acesta poate să se dezactiveze automat odată cu prima alarmă setată să sune. Este o funcție utilă pentru a seta telefonul pe mod silențios pe timpul nopții, până dimineața, când telefonul sună pentru deșteptare.
9. Amânarea notificărilor
Notificările în Android 5.0 apăreau în partea de sus a ecranului și nu puteau fi închise decât cu un gest orizontal, care le ștergea complet. În Android 5.1, Google a ales să ofere și posibilitatea de a amâna notificările manual. Atunci când primești un mesaj, un e-mail sau orice alt tip de mesaj din partea aplicațiilor, poți glisa în sus pentru a ascunde notificarea. Aceasta nu este complet ștearsă, ci rămâne în centrul de notificări pentru a putea fi accesată mai târziu.
10. Conectare mai ușoară la dispozitive
Pictograma Bluetooth din meniul de setări rapide poate acum să ofere o metodă mai rapidă de conectare la dispozitive. Apăsarea pe săgeata de lângă butonul virtual afișează o listă cu toate dispozitivele disponibile pentru conectare în momentul respectiv.
Deși multe dintre aceste funcții sunt deja disponibile pe skin-uri de Android de la producători precum Samsung, LG sau HTC, este îmbucurător să vedem că acestea ajung și în varianta „de bază” a sistemului de operare.
Sursa: go4it.ro