Home » Justitie » DNA atacă mafia din fruntea FEPA Bârlad!

DNA atacă mafia din fruntea FEPA Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Atât directorul general (Tudorel Hărăbor) al FEPA SA, cât și firma în sine, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Hărăbor este acuzat că a făcut stopaj la sursă în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei, adică a oprit dar nu a virat la bugetul de stat contribuțiile aferente salariilor angajaților din firmă.

Tudorel Harabor

Tudorel Harabor

Iată că în cele din urmă, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reușesc să facă lumină în ghemul de interese obscure care s-a cocoțat de câțiva ani buni în fruntea uneia dintre firmele emblematice pentru economia județului Vaslui, SC FEPA SA Bârlad. Chiar directorul general al firmei – Tudorel Hărăbor- este cel pe care procurorii de la Secția Teritorială Iași a DNA tocmai l-au trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. În respectivul dosar este incriminată și firma în sine, respectiv FEPA SA.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, Hărăbor se va face vinovat de faptul că în perioada 31 ianuarie 2009 – 31 ianuarie 2012 a reținut și nu a virat la bugetul de stat tot ceea ce înseamnă taxe, impozite și alte contribuții prevăzute de legislația în vigoare. Vorbim aici despre un stopaj la sursă cât se poate de clar, procurorii DNA reușind să stabilească clar și valoare prejudiciului: aproximativ 4,8 milioane de lei (4.795.981 lei, mai exact). Din această sumă, 1.764.856,00 lei reprezintă impozitul pe venituri din salarii, 1.918.664,00 lei  contribuția individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292,00 lei contribuția individuală de asigurări de sănătate și 91.169,00 lei contribuția individuală de asigurări sociale – șomaj.

În consecință, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Hărăbor – dosarul fiind înaintat Tribunalului Vaslui – pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, comisă în forma reținerii și nevărsării, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă. Mai mult, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor ce aparțin celor doi inculpați, Hărăbor și FEPA SA.

Trist este că în aceste condiții, cei peste 300 de salariați ai fabricii bârlădene vor avea mult de suferit de pe urma ”ingineriillor” financiare puse în aplicare de Hărăbor and Co. Concret, pierd vechimea în muncă aferentă perioadei de trei ani în care nu s-au virat contribuțiile la bugetul de stat, nu vor mai beneficia de servicii gratuite de sănătate sau concedii medicale etc.

FEPA SA Bârlad a fost vândută în 2004 consorțiului constituit din SC Grup Energetic Tender SA, SC Cover Me Design SRL și Constatin Cozar, persoană fizică. Doi ani mai târziu, în fruntea firmei bârlădene este numit Tudorel Hărăbor care imediat se va face remarcat prin maniera dictatorială și discreționară cu care conduce fabrica bârlădeană, pe care încet, încet, după cum se vede, o aduce în pragul falimentului. Hărăbor este un personaj controversat, venit de pe meleaguri vrâncene, cu un trecut pe măsura renumelui său. Hărăbor a fost trimis în judecată în 2002 fiind acuzat de delapidare. La acea vreme, Hărăbor avea gradul de căpitan și era economistul UM 01270 Focșani. În urma unui audit intern s-a descoperit că el, împreună cu alte cadre militare din respectiva unitate, au adus un prejudiciu în valoare de 290.000 de dolari. Procesul s-a întins până în 2012, când Hărăbor a reușit să rămână cu cazierul curat, obținând o hotărâre judecătorească favorabilă la Tribunalul Vrancea. Ulterior, până în 2005 a fost director economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea.

de Răzvan CĂLIN Atât directorul general (Tudorel Hărăbor) al FEPA SA, cât și firma în sine, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Hărăbor este acuzat că a făcut stopaj la sursă în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei, adică a oprit dar nu a virat la bugetul de stat contribuțiile aferente salariilor angajaților din firmă. Iată că în cele din urmă, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reușesc să facă lumină în ghemul de interese obscure care s-a cocoțat de câțiva ani buni în fruntea uneia…

Review Overview

About Razvan Calin

One comment

  1. Poate ii retrag nesabuitului si autorizatia de port-arma pentru a nu mai ameninta angajatii cu pistolul!

%d blogeri au apreciat: